School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Marketing and Management | Organization and Management | 2010
Thesis number: 12277
Työn positiivisten kokemusten jäljillä: Osallistavan kehitystoiminnan yhteys työn imuun
Author: Topp, Kira
Title: Työn positiivisten kokemusten jäljillä: Osallistavan kehitystoiminnan yhteys työn imuun
Year: 2010  Language: fin
Department: Department of Marketing and Management
Academic subject: Organization and Management
Index terms: organisaatio; organization; johtaminen; management; työ; work; kehitys; development; henkilöstö; personnel
Pages: 81
Full text:
» hse_ethesis_12277.pdf pdf  size:687 KB (702771)
Key terms: Työn imu, osallistaminen, osallistava kehittäminen, työn voimavarat, positiivinen psykologia
Abstract:
Tutkimusasetelma

Henkilöstöä osallistava, noin puoli vuotta kestänyt kehityshanke käynnistettiin syksyllä 2009 HUS-Servis -liikelaitoksessa. Hankkeen tarkoitus oli kehittää liikelaitokselle uusia, yhdenmukaisia palvelumalleja ja toimintatapoja työntekijöitä osallistavan kehittämismenetelmän avulla. Hankkeen tavoite oli lisäksi seurata, minkälaisia vaikutuksia sillä on muun muassa henkilöstön työhyvinvointiin, innovatiivisuuteen, työn imuun ja asiakaslähtöisyyteen.

Tutkimuksen tavoitteet ja tutkimuskysymykset

Tämä pro gradu -tutkielma keskittyy positiivisen psykologian alle syntyneeseen käsitteeseen työn imu, joka kuvaa työhyvinvoinnin positiivista kokemista. Tutkimuksen tavoite oli tutkia, miten eräät edellä mainitussa kehityshankkeessa mukana olleet työntekijät kokivat osallistavan toiminnan sekä selvittää, oliko hankkeella yhteys näiden henkilöiden kokemaan työn imuun. Tarkoitus oli lisäksi kartoittaa, minkälaista työn imua haastateltavat henkilöt ylipäänsä kokevat ja minkälaisia vaikutuksia osallistavalla toiminnalla oli siihen.

Tutkimuksen toteutus ja tutkimusmenetelmät

Tutkimusmenetelminä käytettiin haastatteluja ja havainnointia. Empiirinen aineisto koostuu seitsemästä haastattelusta, joista kuusi oli osallistujahaastatteluja ja yksi HUS-Servisin johdon edustajan haastattelu. Osallistujien haastatteluissa menetelmänä oli puolistrukturoitu haastattelu, jossa kysymykset olivat kaikille haastateltaville samat. Haastattelukysymykset oli jaoteltu neljän teeman alle: henkilön tausta, työn imu, kehittämishanke ja kokemukset hankkeen jälkeen. Haastattelukysymyksiä oli yhteensä 44. Havainnointi käsitti osallistumisen kaikkiin hankkeen työpajoihin sekä niistä tehdyt kenttäraportit, jotka toimivat analyysin tukena. Laadullisten tutkimusmenetelmien lisäksi tutkimuksen tukena käytettiin Työterveyslaitoksen tekemää kyselyaineistoa.

Tutkimuksen tulokset

Tutkimuksessa selvisi, että työn imu on ilmiönä moniulotteinen, eikä sitä pysty kasvattamaan organisaatioissa vain jollakin yksittäisellä toimenpiteellä: työn imuun vaikuttavat työn ominaisuuksien lisäksi myös henkilön persoonallisuus sekä tietyt taustatekijät. Työn imu kasvoi osalla haastatelluista, mutta joidenkin kohdalla se mahdollisesti myös aleni hieman. Syynä tähän oli se, että hanke kasvatti kiirettä ja stressiä osallistujien keskuudessa. Haastateltavien omat tulkinnat hankkeeseen liittyvistä asioista painottuivat työn imun kokemuksessa. Hankkeen toteutuksessa oli parannettavaa ajoituksen, osallistujien valinnan, viestinnän sekä annetun tuen osalta.
Electronic publications are subject to copyright. The publications can be read freely and printed for personal use. Use for commercial purposes is forbidden.