School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting | Accounting | 2011
Thesis number: 12546
Taloudellisten tekijöiden vaikutus liikearvon arvonalentumiskirjauksiin suomalaisissa pörssiyhtiöissä
Author: Hyvönen, Kirsi
Title: Taloudellisten tekijöiden vaikutus liikearvon arvonalentumiskirjauksiin suomalaisissa pörssiyhtiöissä
Year: 2011  Language: fin
Department: Department of Accounting
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; pörssit; stock exchanges; liikearvo; goodwill
Pages: 64
Key terms: liikearvo,; arvonalentuminen,; IAS 36,; taloudelliset tekijät
Abstract:
TUTKIMUKSEN TAVOITE: Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten taloudelliset tekijät ovat yhteydessä liikearvon arvonalennuskirjausten yleisyyteen suomalaisissa pörssiyhtiöissä. Tutkittavia taloudellisia tekijöitä ovat yhtiön taloudellinen toimintaympäristö, yhtiön kasvunäkymät, kannattavuus, liikearvon määrä, liikevaihdon muutos sekä yhtiön koko.

LÄHDEAINEISTO: Tutkimusaineisto muodostuu suomalaisista pörssiyhtiöistä, jotka on listattu Helsingin pörssiin (Nasdaq OMX Helsinki) ajanjaksona 2006-2009. Tutkimusaineisto on kerätty pääosin Thomson One Banker Worldscope- ja Datastream- tietokannoista. Lopullinen otoskoko sisältää 371 havaintoa. Tutkimusmenetelmänä käytetään logistista regressiomallia.

TULOKSET: Tutkimustulosten mukaan yhtiön taloudellisella toimintaympäristöllä ei ole vaikutusta liikearvon arvonalennusten yleisyyteen. Sen sijaan yhtiön huonot kasvunäkymät, liikearvon määrä ja yhtiön koko lisäävät liikearvon arvonalentumisen todennäköisyyttä. Yhtiön kannattavuudella ja liikevaihdon muutoksella ei puolestaan ole yhteyttä liikearvon arvonalennusten todennäköisyyteen. Kaiken kaikkiaan tutkimustulokset osoittavat, että taloudelliset tekijät ovat jossain määrin yhteydessä liikearvon arvonalentumiskirjausten yleisyyteen. Tutkimustuloksista voi olla hyötyä tilinpäätöksen käyttäjille heidän arvioidessaan liikearvon arvonalentumiskirjauksen riskiä.
Master's theses are stored at Learning Centre in Otaniemi.