School of Business publications portal
This portal is no longer updated. Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting and Finance | Accounting | 2010
Thesis number: 12246
Liikearvon arvonalennukset Euroopan unionin ja Yhdysvaltain talousalueilla 2007-2008.
Author: Sivula, Ilkka
Title: Liikearvon arvonalennukset Euroopan unionin ja Yhdysvaltain talousalueilla 2007-2008.
Year: 2010  Language: fin
Department: Department of Accounting and Finance
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; liikearvo; goodwill
Pages: 55
Key terms: liikearvo; arvonalennus; IAS 36; SFAS 142
Abstract:
Tutkimuksen tavoitteet

Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää kulttuurin ja institutionaalisen oikeusjärjestelmän, eli ns. common- ja code law- järjestelmän vaikutusta tehtyihin liikearvon arvonalennuksia koskeviin kirjauspäätöksiin vuosina 2007 ja 2008. Teoreettisen osion tarkoituksena oli kuvat aiheesta tehtyä aikaisempaa tutkimusta ja liikearvon arvonalennuksiin vaikuttavaa sääntely-ympäristöä. Lähdeaineisto Tutkimuksessa käytettiin koti- ja ulkomaista kansainvälisiä laskentastandardeja koskevaa kirjallisuutta ja aikaisempaa tutkimusta. Tutkimuksen havaintoaineisto kerättiin Thomson One Banker- ohjelmiston Worldscope- tietokannasta vuosilta 2007 ja 2008. Havaintoaineisto sisälsi tilinpäätösinformaatiota kaikista niistä yrityksistä, joista oli saatavissa tieto siitä, oliko yritys tehnyt liikearvon ar-vonalennusta koskevan kirjauksen tai ei.

Aineiston käsittely

Havaintoaineiston avulla pyrittiin luomaan regressiomalleja, joiden tarkoituksena oli selvittää kulttuurin ja institutionaalisen oikeusjärjestelmän vaikutusta lii-kearvon arvonalennuksia koskeviin kirjauspäätöksiin. Regressiomalleissa yri-tyksen tilinpäätösinformaation joukosta valittiin kontrollimuuttujiksi sopivat muuttujat ja selittäväksi muuttujaksi valittiin kulttuuria kuvaava ja institutionaa-lista oikeusjärjestelmää kuvaava muuttuja.

Tulokset

Tutkimustulosten mukaan kulttuurilla ei havaittu olevan vaikutusta liikearvon arvonalennuksia koskeviin kirjauspäätöksiin. Sen sijaan institutionaalisen oike-usjärjestelmän havaittiin vaikuttavan yritysten tekemiin liikearvon arvonalen-nuksia koskeviin kirjauspäätöksiin. Institutionaalisista oikeusjärjestelmistä common law- maiden havaittiin tehneen enemmän liikearvon arvonalennuksia koskevia kirjauspäätöksiä, kuin code law- maista tulleet yritykset olivat tehneet vastaavana aikana.
Master's theses are stored at Learning Centre in Otaniemi.