School of Business publications portal
This portal is no longer updated. Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting | Accounting | 2011
Thesis number: 12570
Tulospalkkaus ja taloudellisen riskin jakaminen henkilöstön ja yritysten kesken Suomessa 2002-2009
Author: Enäjärvi, Satu
Title: Tulospalkkaus ja taloudellisen riskin jakaminen henkilöstön ja yritysten kesken Suomessa 2002-2009
Year: 2011  Language: fin
Department: Department of Accounting
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; yritykset; companies; henkilöstö; personnel; kannustaminen; incentives; palkkiot; remuneration; tulos; return; palkka; pay; riski; risk; Suomi; Finland
Pages: 70
Key terms: palkitsemisjärjestelmät; henkilöstö; tulospalkkaus; riski
Abstract:
TUTKIELMAN TAVOITTEET

Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella, miten yritykset jakavat riskiä henkilöstönsä kanssa tulos- ja voittopalkkauksen avulla. Tutkimuksessa analysoidaan tekijöitä, jotka ovat tyypillisiä taloudellista riskiä tulospalkkauksen avulla työntekijöidensä kanssa jakaville yrityksille. Toisaalta tutkimuksessa selvitetään piirteitä, jotka ovat tyypillisiä henkilöille, joiden kokonaispalkasta osa on tulos- tai voittopalkkioita.

LÄHDEAINEISTO

Tutkimuksen aineisto koostuu kattavasta kotimaisesta aineistosta, joka sisältää Elinkeinoelämän tutkimusliiton jäsenyritysten henkilöiden palkkatietoja yhdistettynä Voitto Plus -tietokannasta haettuihin kyseisten yritysten tilinpäätöstietoihin. Tutkimuksen aineisto sisältää yhteensä 1 254 968 vuositason palkkahavaintoa vuosilta 2002-2009.

TULOKSET

Regressioanalyysien perusteella yrityksen liikevoiton vaihtelulla, yrityksen koolla ja omavaraisuudella on tilastollisesti merkitsevä yhteys sekä tulos- ja voittopalkkioiden saantiin että tulos- ja voittopalkkioiden suhteelliseen osuuteen yrityksen liikevoitosta. Yrityksen liikevoiton vaihtelu linkittyy taloudellisen riskin jakamiseen. Henkilötasolla henkilön riskiaversioon liittyvät ominaisuudet kuten ikä, sukupuoli ja koulutusaste ovat tilastollisesti merkitseviä sekä tulos- ja voittopalkkioiden saannin suhteen että niiden suhteellisen osuuden kokonaisansioista kanssa.
Master's theses are stored at Learning Centre in Otaniemi.