School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting and Finance | Finance | 2010
Thesis number: 12254
Unique risk characteristics of Islamic financial institutions – Evidence from the 2007-2009 financial crisis
Author: Tuulos, Eero
Title: Unique risk characteristics of Islamic financial institutions – Evidence from the 2007-2009 financial crisis
Year: 2010  Language: eng
Department: Department of Accounting and Finance
Academic subject: Finance
Index terms: rahoitus; financing; pankit; banks; Islam; Islam; rahoitusmarkkinat; financing markets; kriisi; crisis; luotto; credit
Pages: 95
Key terms: islamilainen pankkijärjestelmä; luottoriski; rahoituskriisi
Abstract:
ISLAMILAISTEN RAHOITUSLAITOSTEN ERITYISET RISKITEKIJÄT 2007-2009 RAHOITUSKRIISIN VALOSSA

TUTKIMUKSEN TARKOITUS Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tunnistaa islamilaisen pankkijärjestelmän erityiset riskitekijät sekä analysoida niiden eroavaisuutta perinteiseen länsimaiseen pankkijärjestelmään nähden. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena on arvioida kuinka molemmat pankkijärjestelmät ovat käyttäytyneet 2007-09 pankki –ja rahoituskriisin aikana pankkien luottoluokitusten ja vakavaraisuusasteen valossa.

Yhdistämällä kaksi erittäin ajankohtaista aihetta rahoituksessa – pankkien riskit ja islamilaisen rahoituksen – tutkimus pyrkii täyttämään edes osan tutkimusaukosta islamilaisen pankkijärjestelmän riskien empiirisessä tutkimuksessa.

DATA Tässä tutkimuksessa käytetty data koostuu islamilaisten ja valikoitujen länsimaisten pankkien luottoluokitusten ja vakavaraisuusasteiden aikasarjoista tammikuun 2007 ja joulukuun 2009 välisenä aikana. Tutkimukseen valikoitiin mukaan luottoluokitukset ainoastaan kolmelta suurimmalta luottoluokittajalta: S&P’s, Moody’s ja Fitch Ratings. Kvantitatiivisen analyysin lisäksi haastateltiin islamilaisen rahoituksen ammattilaisia kolmesta alan toimijasta: HSBC Amannah, Riyad Bank ja Arab Banking Corporation.

TUTKIMUSTULOKSET Tutkimus osoittaa islamilaisten pankkien pitäneen luottoluokituksensa keskimäärin vähintäänkin ennallaan samalla kun länsimaisten pankkien luottoluokitukset ovat romahtaneet. Tasaisesti laskeneen vakavaraisuusasteen perusteella voidaan kuitenkin päätellä, ettei tuottojen ja tappioiden jakaminen islamilaisen pankkijärjestelmän perusperiaatteiden mukaisesti ole toiminut käytännössä, kuten teoria aikaisemman tutkimuksen perusteella antaa ymmärtää. Lisäksi, koska talouskriisi on iskenyt GCC maihin vasta selvästi muuta maailmaa myöhemmin, ja koska islamilaiset pankit ovat erityisen riippuvaisia kiinteistömarkkinoista, kriisin suurimmat vaikutukset islamilaisiin pankkeihin voivat olla vielä vasta edessä.

Islamilaisen pankkijärjestelmän on lähitulevaisuudessa päätettävä haluaako se jatkaa entisenlaista voimakasta kasvua myös jatkossa, vaikka tämä tarkoittaisikin pankkijärjestelmän tuomista entistä lähemmäs länsimaista systeemiä. Tämä olisi omiaan synnyttämään järjestelmään aiemmasta poiketen myös spekulaation mahdollisuuden, joka puolestaan lisäisi selvästi koko toimialan riskisyyttä.
Master's theses are stored at Learning Centre in Otaniemi.