School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Economics | Economics | 2012
Thesis number: 12800
Sijoittajakäyttäytyminen ja Finanssikriisi
Author: Viinanen, Inga
Title: Sijoittajakäyttäytyminen ja Finanssikriisi
Year: 2012  Language: fin
Department: Department of Economics
Academic subject: Economics
Index terms: kansantaloustiede; economics; sijoittajat; investors; käyttäytyminen; behaviour; rahoitusmarkkinat; financing markets; kriisi; crisis
Pages: 94
Full text:
» hse_ethesis_12800.pdf pdf  size:6 MB (6161818)
Key terms: sijoittajakäyttäytyminen; perinteinen rahoitustiede; käyttäytymistieteellinen rahoitus; sukupuoli; ikä; heuristiikat; finanssikriisi
Abstract:
TUTKIELMAN TAVOITTEET Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää ensimmäiseksi, minkälaisia sijoittajia Helsingin OP Pankin asiakkaat ovat. Erityisesti tutkielma tarkastelee sijoittajakäyttäytymistä sukupuoli- ja ikänäkökulmista. Tutkielman toisena tavoitteena on tarkastella vuonna 2007 alkaneen finanssikriisin vaikutuksia asiakkaiden varallisuuteen, erityisesti sijoituksiin ja talletuksiin. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan finanssikriisin vaikutuksia asiakkaiden riskinsietoon eli sitä: ovatko asiakkaat vähentäneet riskillisiin sijoituskohteisiin sijoittamista.

LÄHDEAINEISTO Tutkielma pohjautuu kirjallisuuskatsaukseen sekä empiiriseen osioon. Tutkielman empiirisessä osiossa on käytetty paneeliaineistoa 942 Helsingin OP Pankin asiakkaista vuosilta 2005–2010. Aineisto on kerätty Helsingin OP Pankin tietojärjestelmästä. Empiirisessä tutkimuksessa on käytetty lineaarista regressiomallia, joka pohjautuu muun muassa Bucher-Koehnin ja Ziegelmyerin (2011) tutkimuksessaan käyttämiin malleihin.

TULOKSET Saaduista tuloksista kävi ilmi, että Helsingin OP Pankin asiakkaissa on nähtävissä niin sukupuoli- kuin ikäeroja sijoittajakäyttäytymisessä. Erityisesti tuloksissa ilmeni, että miehet sijoittavat aktiivisemmin osakkeisiin kuin naiset. Vastaavasti naiset sijoittavat aktiivisemmin rahastoihin ja sijoitusvakuutuksiin. Miehillä näyttää tämän perusteella olevan suurempi riskinsieto, joka osaltaan voi johtua miesten korkeammasta varallisuuden asteesta.

Ikäryhmittäisissä eroissa ilmeni, että korkein varallisuuden aste on vanhemmilla ikäryhmillä. Nuorten vähäisempään varallisuuteen vaikuttaa selkeästi opiskeluaikojen taloudelliset rajoitteet, työuran alkuvaihe, oman asunnon hankinta sekä perheen perustaminen. Nuoret sijoittavat rahastoihin yhtä aktiivisesti kuin vanhemmat ikäryhmät, mutta osakkeisiin sijoittaminen yleistyy iän myötä.

Finanssikriisin vaikutuksista on nähtävissä, että suurimmat muutokset tapahtuivat rahastojen ja osakkeiden osalta. Regressiotulosten perusteella rahastosijoittaminen on alentunut. Tuloksissa on myös nähtävissä se, että asiakkaat ovat siirtäneet sijoituksiaan turvallisempiin kohteisiin, kuten talletuksiin ja joukkovelkakirjalainoihin. Kuitenkin miesten ja nuorten asiakkaiden osalta on nähtävissä aktivoitumista osakesijoittamisessa finanssikriisin aikana. Vastaavasti naiset ovat lisänneet sijoittamista joukkovelkakirjalainoihin. Näiden tulosten valossa miesasiakkaat ja nuoret ovat halunneet altistua riskeille finanssikriisin aikana.
Electronic publications are subject to copyright. The publications can be read freely and printed for personal use. Use for commercial purposes is forbidden.