School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting | Accounting | 2013
Thesis number: 13253
Yrityksen johdon vaihtumisen vaikutus liikearvon alaskirjauksiin
Author: Torkko, Anu
Title: Yrityksen johdon vaihtumisen vaikutus liikearvon alaskirjauksiin
Year: 2013  Language: fin
Department: Department of Accounting
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; yritysjärjestelyt; company restructuring; liikearvo; goodwill
Pages: 76
Full text:
» hse_ethesis_13253.pdf pdf  size:719 KB (735822)
Key terms: liikearvo; arvonalentumistestaus; alaskirjaus; johdon vaihtuminen; tuloksenohjailu; big bath; IAS 36; IFRS 3
Abstract:
Tutkielman tavoitteena on käsitellä suomalaisten pörssiyritysten kautta yritysjohdon sekä liikearvon arvonalentumiskirjausten välistä suhdetta. Teoriaosuudessa käydään läpi IFRS-standardeja selvittäen, miten liikearvoa niiden mukaan syntyy ja miten arvonalentumistestaukset sekä mahdolliset alaskirjaukset toteutetaan. Lisäksi käydään läpi aikaisempia tutkimustuloksia aihepiiriin liittyen. Empiriaosuudessa tutkitaan, onko yritysjohdon vaihtumisella vaikutusta liikearvon arvonalennuksen tekemiseen todennäköisyyteen. Toimitusjohtajan vaihtumisen lisäksi tarkastellaan talousjohtajan vaihtumista. Toisekseen tarkastellaan, käyttääkö uusi johto liikearvon arvonalentumista tuloksenohjailun keinona big bath-teorian mukaisesti yrityksen tehdessä huonoa tulosta jo ennen alaskirjausta. Tarkoituksena on selvittää, onko standardien soveltaminen johdonmukaista johdon vaihtumisesta huolimatta.

Empiirisen osan tutkimusaineisto koostuu Helsingin pörssiin listatuista suomalaisista yrityksistä. Näitä yrityksiä koskevat taloudelliset tiedot on kerätty Thomson One Banker-tietokannasta. Lisäksi yritysten johtohenkilöiden vaihdoksia koskevaa tietoa on kerätty näiden omista julkaisuista sekä Internet-sivuilta. Tutkimusaineisto on vuosilta 2006-2011 ja siitä on rajattu pois pankki-, vakuutus- ja rahoitusaloja edustavat yritykset toimialakoodien perusteella. Aineistoa analysoidaan kuvailevan analyysin lisäksi logistisella ja lineaarisella regressiolla.

Tutkimustulosten mukaan pelkästään johdon vaihtuminen ei ole merkitsevä tekijä liikearvon alaskirjauksen todennäköisyydelle tai suuruudelle. Merkitystä ei myöskään ole sillä, tuleeko uusi johtaja yrityksen sisä- vai ulkopuolelta tai sillä, onko hänen edeltäjänsä poistuminen ollut epärutiininomainen. Sen sijaan tutkimustuloksissa saadaan tukea sille, että mikäli yritys raportoi negatiivista tulosta jo ennen liikearvon arvonalentumiskirjausta ja sen johdossa on tapahtunut vaihdos, niin tämä johtaa alaskirjauksen todennäköisyyden kasvuun. Erityisen vahvoja tuloksia saadaan toimitusjohtajan vaihdoksen tapauksessa. Lineaarisessa regressiossa sama tilanne johtaa myös suurempaan liikearvon alaskirjauksen määrään.
Electronic publications are subject to copyright. The publications can be read freely and printed for personal use. Use for commercial purposes is forbidden.