Kauppakorkeakoulun julkaisuportaali
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun gradujen tiedot nyt Aaltodocissa: Aaltodoc-julkaisuarkisto
Kauppakorkeakoulu | Laskentatoimen ja rahoituksen laitos | Yritysjuridiikka | 2009
Tutkielman numero: 12062
Suomen yhtiö- ja vero-oikeuden vaikutus suomalaisen yhtiön tekemiin tuotannonsijoituspäätöksiin.
Tekijä: Talvitie, Ossi
Otsikko: Suomen yhtiö- ja vero-oikeuden vaikutus suomalaisen yhtiön tekemiin tuotannonsijoituspäätöksiin.
Vuosi: 2009  Kieli: fin
Laitos: Laskentatoimen ja rahoituksen laitos
Aine: Yritysjuridiikka
Asiasanat: yritysjuridiikka; business law; yhtiöoikeus; company law; vero-oikeus; fiscal legislation; verotus; taxation; yritysverotus; company taxation; teollisuus; industry; sijainti; location; aluetutkimus; regional research; suunnittelu; planning
Sivumäärä: 82
Avainsanat: Maahantuontiverot, tuotannonsijoitus, verosuunnittelu
Tiivistelmä:
Tutkimuksessa keskitytään arvioimaan erilaisten yhtiö- ja vero-oikeudellisten yksityiskohtien vaikutusta suomalaisen yhtiön tekemiin tuotannonsijoituspäätöksiin. Asiaa on käsitelty sekä tilanteessa, jossa suomalainen yhtiö toimii kansainvälisen konsernin emoyhtiönä että tilanteessa, jossa se toimii tytäryhtiönä.

Tutkimuksessa käsitellään ensiksi yhtiöoikeuden vaikutuksia tuotannon hajauttamiseen ja tämän jälkeen tarkastellaan kansallisen ja kansainvälisen vero-oikeuden vaikutusta.

Tutkimuksessa käydään läpi laajahko esimerkki tilanteesta, jossa tuotantoa ollaan siirtämässä Suomesta Brasiliaan. Tässä havainnollistetaan kuinka olennaisista summista maahantuontiveroissa ja niiden kiertämiseen tähtäävissä malleissa on kyse. Oikealla tuotantosuunnittelulla voidaan tehdä liikevaihtoon nähden kymmenien prosenttien säästö pelkissä veroissa ja tulleissa.

Tutkimuksen lopuksi pyritään etsimään havaittuun ongelmaan valtion kannalta edullisempaa lainsäädäntöä. Lainsäädännön parantamistarpeita kartoitetaan sekä kansallisen yhtiö- ja vero-oikeuden piiristä, että kahdenvälisistä verosopimuksista.
Graduja säilytetään Oppimiskeskuksessa Otaniemessä.