Kauppakorkeakoulun julkaisuportaali
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun gradujen tiedot nyt Aaltodocissa: Aaltodoc-julkaisuarkisto
Kauppakorkeakoulu | Markkinoinnin ja johtamisen laitos | Organisaatiot ja johtaminen | 2010
Tutkielman numero: 12445
Ympäristönäkökohdat julkisessa kilpailutuksessa, case: Hansel Oy:n toimistokalustekilpailutus
Tekijä: Mikola, Tuomo
Otsikko: Ympäristönäkökohdat julkisessa kilpailutuksessa, case: Hansel Oy:n toimistokalustekilpailutus
Vuosi: 2010  Kieli: fin
Laitos: Markkinoinnin ja johtamisen laitos
Aine: Organisaatiot ja johtaminen
Asiasanat: organisaatio; organization; johtaminen; management; kalusteet; furnishing; tarjouskilpailu; competitive bidding; ympäristöjohtaminen; environmental management; kestävä kehitys; sustainable development
Sivumäärä: 72
Kokoteksti:
» hse_ethesis_12445.pdf pdf  koko: 2 MB (1376365)
Avainsanat: julkinen kilpailutus, valtion hankinnat, ympäristökriteerit, valtion hankintastrategia,
Tiivistelmä:
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää laadullisen tutkimuksen keinoin miten julkiseen kilpailutusprosessiin osallistuneiden kilpailuttajan ja tarjouksen tehneiden yritysten työntekijät tulkitsevat ympäristönäkökohtien huomioinnin onnistuneen kilpailutuksessa, sekä mitkä ovat näiden toimijoiden mielestä edellytykset onnistuneelle ympäristönäkökohtien huomioinnille. Tutkimukseni case-esimerkkinä on Hansel Oy:n vuonna 2009 toteuttama toimistokalustekilpailutus. Tutkimukseni teoreettisen kehikon kautta Hansel Oy:tä tarkastellaan valtion työkaluna, ei vain säästöjen saavuttamisessa, vaan myös ympäristönäkökohtien osaamisen keskittämisessä ja kehittämisessä.

Tutkimukseni aineisto koostuu Hansel Oy:n ja sen toimittajayritysten palveluksessa työskentelevien henkilöiden haastatteluista. Haastattelin tätä tutkimusta varten yhdeksää henkilöä, joista neljä on Hansel Oy:n ja loput ovat toimittajayritysten työntekijöitä. Tutkimuksen tavoitteen mukaisesti haastattelut esittivät omia näkemyksiä ja tulkintojaan.

Tutkimukseni yksi johtopäätös on se, että Hanselin ja toimittajien työntekijät tulkitsevat ympäristönäkökohtien toimivuutta erilaisista näkökulmista. Hanselin työntekijät näkevät ympäristökriteerien tulon valtion kilpailutuksiin osana suurempaa trendiä, jossa julkisia hankintoja käytetään ympäristöystävällisten markkinoiden luomiseen ja ohjaamiseen. Lisäksi he uskovat ympäristönäkökohtien huomioinnin ohjaavan kalustealaa ympäristöystävällisempään suuntaan. Haastateltujen kalustetoimittajien puolelta näkökulma on käytännönläheisempi ja heidän näkemyksensä heijastelevat ympäristökysynnän hajanaisuutta ja tasavertaisen kohtelun haasteita, kun ympäristönäkökohtia pyritään huomioimaan kilpailutuksissa. Toinen tärkeä johtopäätös on se, että ympäristönäkökohtien onnistunut huomiointi vaatii kilpailuttajalta monipuolista osaamista, mikä puhuu hankintojen ja osaamisen keskittämisen puolesta. Lisäksi tutkimuksen tulokset kannustavat kilpailuttajaa ja potentiaalisia toimittajia aktiiviseen yhteistyöhön ympäristökriteerien suunnittelussa.
Verkkojulkaisut ovat tekijänoikeuden alaista aineistoa. Teokset ovat vapaasti luettavissa ja tulostettavissa henkilökohtaista käyttöä varten. Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.