Kauppakorkeakoulun julkaisuportaali
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun gradujen tiedot nyt Aaltodocissa: Aaltodoc-julkaisuarkisto
Kauppakorkeakoulu | Taloustieteen laitos | Kansantaloustiede | 2011
Tutkielman numero: 12523
Asuntojen hintojen muodostuminen ja kotitalouksien velkaantumisen rooli: Onko pääkaupunkiseudulla asuntokupla?
Tekijä: Luukkonen, Pauliina
Otsikko: Asuntojen hintojen muodostuminen ja kotitalouksien velkaantumisen rooli: Onko pääkaupunkiseudulla asuntokupla?
Vuosi: 2011  Kieli: fin
Laitos: Taloustieteen laitos
Aine: Kansantaloustiede
Asiasanat: kansantaloustiede; economics; asunnot; apartments; hinnat; prices; kotitaloudet; households; velat; debt; pääkaupunkiseutu; metropolitan area
Sivumäärä: 76
Kokoteksti:
» hse_ethesis_12523.pdf pdf  koko: 740 KB (756762)
Avainsanat: asuntojen hinnat; asuntokupla; kotitalouksien velkaantuminen; yhteisintegraatio
Tiivistelmä:
TAVOITTEET Tutkielman tavoitteena on tutkia pääkaupunkiseudun asuntojen hintojen kehitystä ja vastata kysymykseen onko pääkaupunkiseudulla asuntokupla. Asuntokuplalla viitataan asuntojen todellisten hintojen ja talouden fundamenttien määrittelemän hintatason väliseen merkittävään poikkeamaan. Lisäksi tarkastelen, miten kotitalouksien velkaantuminen on vaikuttanut asuntojen hintojen muodostumiseen.

MENETELMÄT JA AINEISTO Tutkielma on empiirinen työ, joka perustuu aikasarjojen analyysiin. Käyttämäni aineisto sisältää neljännesvuosittaiset havainnot vuosilta 1983–2010. Aluksi tutkin asuntojen hintojen kehitystä hinta-tulot ja hinta-vuokra suhdelukujen avulla. Tämän jälkeen tarkastelen asuntojen hintojen muodostumista ekonometristen menetelmien avulla. Asuntojen hintojen pitkän aikavälin tarkastelu pohjautuu yhteisintegraatioanalyysiin, jossa asuntojen reaalisia hintoja arvioidaan suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin, kotitalouksien velkaantumiseen ja lainakorkoihin. Lopuksi tutkin asuntojen hintojen lyhyen aikavälin dynamiikkaa virheenkorjausmallin avulla.

TULOKSET Tulokset ovat osittain ristiriitaiset. Hinta-tulot suhdeluku viittaa asuntojen selvään yliarvotukseen, kun taas hinta-vuokra suhdeluvun mukaan asuntojen hinnat ovat vain hieman yli tasapainon. Ristiriitaiset tulokset saattavat johtua 1990-luvun taitteessa tapahtuneista institutionaalisista muutoksista. Rajaamalla pois muutosvuosien havainnot, molemmat suhdeluvut viittaavat asuntojen hintojen selvään yliarvostukseen vuoden 2010 lopulla. Myös ekonometrinen malli osoittaa, että pääkaupunkiseudun asuntojen hinnoissa oli havaittavissa merkittävää ylihinnoittelua vuoden 2010 lopulla. Vaikuttaakin siltä, että pelot asuntokuplan olemassaolosta ovat aiheellisia.
Verkkojulkaisut ovat tekijänoikeuden alaista aineistoa. Teokset ovat vapaasti luettavissa ja tulostettavissa henkilökohtaista käyttöä varten. Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.