Kauppakorkeakoulun julkaisuportaali
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun gradujen tiedot nyt Aaltodocissa: Aaltodoc-julkaisuarkisto
Kauppakorkeakoulu | Johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan laitos | Organisaatiot ja johtaminen | 2012
Tutkielman numero: 12878
Esimiesten kertomuksia tunteista ja tunnetyöstä irtisanomisprosessissa
Tekijä: Tuomala, Kaisa
Otsikko: Esimiesten kertomuksia tunteista ja tunnetyöstä irtisanomisprosessissa
Vuosi: 2012  Kieli: fin
Laitos: Johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan laitos
Aine: Organisaatiot ja johtaminen
Asiasanat: johtaminen; management; organisaatio; organization; henkilöstöhallinto; personnel management; esimiehet; supervisors; psykologia; psychology; tunteet; emotions; irtisanominen; giving notice; työ; work
Sivumäärä: 116
Kokoteksti:
» hse_ethesis_12878.pdf pdf  koko: 874 KB (894797)
Avainsanat: tunteet; emotions; tunnetyö; emotion work; kokemus; experience; esimies; manager; johtaminen; management; organisaatio; organization; irtisanominen; giving notice; irtisanomisprosessi; downsizing; tarina; narrative
Tiivistelmä:
Tutkimukseni lähtökohtana on huomio irtisanomisprosesseihin liittyvän tunnetutkimuksen keskittymisestä työntekijöihin, etenkin irtisanottuihin ja prosessista selviytyneisiin. Tutkimus irtisanomisia toimeenpanevien esimiesten tunteista ja tunnetyöstä on jäänyt selkeästi taka-alalle. Tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin pohjautuva irtisanomisprosessi (yt-neuvottelut) on kestoltaan melko pitkä sekä usein kokonaisuudessaan työyhteisöä ja sen jäseniä järkyttävä. Esimiesasemassa toimivat ovat tilanteessa organisaation asettamien tavoitteiden sekä työntekijöiden odotusten välissä. Lisäksi on muistettava, että samanaikaisesti esimiehillä on käsiteltävänä myös omat tunnekokemuksensa. Tutkimuksen tavoitteena on kuvata miltä irtisanomisprosessi esimiehistä tuntuu ja millaisia kokemuksia heillä on koko irtisanomisprosessin ajalta; prosessin odotusvaiheessa, irtisanomisten toimeenpanovaiheessa sekä prosessin jälkeen. Haluan tarkastella myös tunnetyön käsitteen näkökulmasta tekijöitä, jotka ovat auttaneet esimiehiä selviämään raskaasta prosessista. Lisäksi tarkoituksenani on tutkia mitä esimiehet kertovat prosessiin liittyvistä tunteistaan ja tunnetyöstä.

Tavoittaakseni tämän tutkimuksen päämäärän ymmärtää syvällisemmin esimiesten kokemuksia ja tunnetyötä, olen toteuttanut tutkimukseni laadullisella otteella teemahaastatteluin. Tutkimusaineiston olen kerännyt haastattelemalla kuutta irtisanomisprosesseja läpikäynyttä ja irtisanomisia suorittanutta esimiestä. Haastateltaville yhteistä on pitkä kokemus esimiesasemassa toimimisesta. Sen sijaan heidän työkokemuksensa on kertynyt eri toimialoilta ja työtehtävistä. Haastateltavien kokemuksista konstruoin kaksi erilaista kertomusta esimiehestä irtisanomisprosessin keskiössä. Tutkimuksessa kuvaan esimiesten läpikäymiä moninaisia tunteita ja ajatuksia liittyen prosessiin, heidän kohtaamia tunnereaktioita sekä auttavia tekijöitä prosessista selviämiseen. Narratiivisella aineiston käsittelytavalla pyrin pääsemään sisälle haastateltavien kokemuksiin.

Tutkimuksesta käy ilmi, että esimiehet kokevat irtisanomisprosessit yksilöllisesti, mutta yleisesti epämiellyttävinä. Haastateltavat kuvasivat kertomuksissaan monipuolisesti tunnekokemuksiaan epävarmuudesta pelkoon sekä turhautumisesta helpotukseen. Huomionarvoista on, että tutkimuksessa ilmenee myös joitain positiivisena pidettyjä kokemuksia. Tämä tutkimus vahvistaa entisestään näkemystä tunnekokemusten henkilökohtaisuudesta ja subjektiivisuudesta. Esimiesten tunnekokemukseen liittyy myös vahvasti tunteiden sosiaalinen rakentuminen. Tällöin osa esimiesten tunteista rakentuu reaktiona muille työyhteisössä ilmeneville tunneilmaisuille sekä esimiesten näkemyksille ja odotuksille siitä, miten työntekijät kokevat prosessin. Selvitäkseen prosessista henkisesti esimiehet käyttävät erilaisia tunnetyön keinoja, kuten erityisesti kognitiivista ja emotionaalista etäännyttämistä sekä tunneilmaisujen sääntelyä. Lisäksi eräs huomionarvoinen löydös tutkimuksessa on, että esimiesten tunneilmaisuja ja käytöstä ohjaavat voimakkaasti heidän minäkuva, esimiesrooli sekä näkemys hyvästä johtajuudesta ja uskottavasta esimiehestä.
Verkkojulkaisut ovat tekijänoikeuden alaista aineistoa. Teokset ovat vapaasti luettavissa ja tulostettavissa henkilökohtaista käyttöä varten. Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.