Kauppakorkeakoulun julkaisuportaali
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun gradujen tiedot nyt Aaltodocissa: Aaltodoc-julkaisuarkisto
Kauppakorkeakoulu | Laskentatoimen laitos | Laskentatoimi | 2012
Tutkielman numero: 12954
Johdon talousraportointi ja sen kehittäminen oikeusministeriössä
Tekijä: Patrikainen, Kaarina
Otsikko: Johdon talousraportointi ja sen kehittäminen oikeusministeriössä
Vuosi: 2012  Kieli: fin
Laitos: Laskentatoimen laitos
Aine: Laskentatoimi
Asiasanat: laskentatoimi; accounting; johdon laskentatoimi; managerial accounting; taloushallinto; financial management; raportit; reports
Sivumäärä: 96
Kokoteksti:
» hse_ethesis_12954.pdf pdf  koko: 2 MB (1765044)
Avainsanat: talousraportointi; oikeusministeriö
Tiivistelmä:
TUTKIELMAN TAVOITTEET

Tutkielman tarkoituksena on tutkia oikeusministeriön johdon talousraportointia laadullisella tutkimusotteella. Tavoitteena on analysoida, mitä ja kuinka raportoidaan, miten johto käsittelee talousraportteja ja miten raportit ovat vaikuttaneet toimintaan sekä miten johdon talousraportointia oikeusministeriössä tulisi kehittää. Tutkielmaa varten on tutkittu myös kolmen muun ministeriön johdon talousraportointikäytäntöjä tarkoituksena löytää hyviä käytäntöjä.

LÄHDEAINEISTO

Tutkimusta varten tehtiin 12 haastattelua kesällä 2010. Haastateltavina olivat oikeusministeriön johtajien ja talousvastaavien lisäksi talousjohtajat kolmesta eri vertailuministeriöstä sekä kaksi virkamiestä valtiovarainministeriöstä. Teemahaastattelujen lisäksi oikeusministeriön sisäinen talousraportointimateriaali, vertailuministeriöstä saatu materiaali sekä osallistuva havainnointi, eli aktiivinen osallistuminen erilaisiin kokouksiin, talousraporttien tekoon ja epävirallinen kommunikointi tutkittavan organisaation sisällä, ovat merkittävä osa tutkimuksen empiiristä aineistoa.

TULOKSET

Johdon talousraportointi on järjestetty eri ministeriöissä hyvin eri tavoin. Raportoinnin käsittely oli sen sijaan suhteellisen samanlaista ministeriöissä ja kaikki haastatellut totesivat että käsittelyssä, analyysissa ja raporttien hyödyntämisessä on parantamisen varaa. Tutkimuksen päätuloksena saatiin oikeusministeriölle johdon talousraportoinnin kokonaiskuvakaavio sekä löydettiin johdon talousraportoinnin kehittämiselle kolme päänäkökulmaa. Raportointikokonaisuuden täydentämisen tavoitteena on parantaa talousraportoinnin ja talousraporttien kattavuutta suhteessa eri tietotarpeisiin. Raporttien hallintaa kehitetään kuvaamalla ja jäsentämällä johdon talousraportit sekä luomalla menettelytavat raporttien säännölliseksi tuottamiseksi ja käsittelemiseksi. Yksittäisten raporttien kehittämisessä pyritään huolehtimaan siitä, että raporttien tietosisältö ja esittämistapa sekä analyysi vastaavat eri käyttötarpeita. Kolmantena päänäkökulmana tuotiin esiin raporttien jakelun ja saatavuuden parantaminen.
Verkkojulkaisut ovat tekijänoikeuden alaista aineistoa. Teokset ovat vapaasti luettavissa ja tulostettavissa henkilökohtaista käyttöä varten. Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.