Kauppakorkeakoulun julkaisuportaali
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun gradujen tiedot nyt Aaltodocissa: Aaltodoc-julkaisuarkisto
Kauppakorkeakoulu | Laskentatoimen laitos | Yritysjuridiikka | 2013
Tutkielman numero: 13472
Vuokratyön käyttö - Käyttäjäyrityksen oikeudet ja velvollisuudet
Tekijä: Ohvo, Niko
Otsikko: Vuokratyön käyttö - Käyttäjäyrityksen oikeudet ja velvollisuudet
Vuosi: 2013  Kieli: fin
Laitos: Laskentatoimen laitos
Aine: Yritysjuridiikka
Asiasanat: laskentatoimi; accounting; yritysjuridiikka; business law; työ; work; työvoiman vuokraus; employee hiring; vastuu; responsibility; vahingonkorvaus; indemnity
Sivumäärä: 83
Kokoteksti:
» hse_ethesis_13472.pdf pdf  koko: 2 MB (1099104)
Avainsanat: Vuokratyö, käyttäjäyritys, jaettu työnantajuus, vahingonkorvaus, isännänvastuu
Tiivistelmä:
TUTKIELMAN TAVOITTEET:

Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten käyttäjäyrityksen oikeudet ja velvollisuudet sekä mahdolliset vahingonkorvausvastuut jakautuvat käyttäjäyrityksen ja vuokrausyrityksen kesken, kun käyttäjäyritys käyttää vuokratyövoimaa. Lisäksi tarkastellaan vuokratyön käyttöön liittyviä syitä, sen käytössä ilmenneitä ongelmakohtia sekä alan tulevaisuudennäkymiä. Tutkielmassa keskeisessä asemassa on käyttäjäyrityksen näkökulma, mutta myös vuokratyöntekijän näkökulmalle annetaan painoarvoa erityisesti vuokraustyöalan puutteita käsiteltäessä.

LÄHDEAINEISTO:

Lähteinä on käytetty Suomen kansallista lainsäädäntöä, kotimaista oikeuskirjallisuutta, oikeuskäytäntöä sekä ajankohtaisia lehtiartikkeileita ja asiantuntijakirjoituksia.

TULOKSET:

Tutkielma osoitti, että vaikka vuokatyön oikeussuhteet ovat melko selkeät, on oikeustilassa useita tulkinnanvaraisuuksia sekä suoranaisia puutteita mm. yhdenvertaisuusperiaatteen toteutumisen osalta. Käyttäjäyrityksen kannalta oleellisimmat tulkinnanvaraiset kysymykset liittyivät direktio-oikeuden laajuuden määrittelyyn. Vahingonkorvausvastuun jakautumisen osalta keskeisimmät avoimet kysymykset liittyvät isännänvastuun laajentamiseen käyttäjäyritystä koskevaksi tai jaetun isännänvastuun mahdollisuus vuokrausyrityksen ja käyttäjäyrityksen välillä. Oikeustilaa olisi syytä täsmentää vuokratyön erityispiirteet huomioon ottaen lainsäätäjän kannanotolla tai alan omakohtaisesti luomilla tarkemmilla säännöksillä. Myös Ruotsissa käytössä oleva sopimuslautakunta, joka antaa ratkaisuehdotuksia mahdollisissa kiistatilanteissa nähdään mahdollisena keinona tulkinnanvaraisuuksien selventämisessä myös Suomessa.

Tulokset korostavat huolellisen sopimisen merkitystä sekä alan omien täsmällisempien säännöstöjen luomista.
Verkkojulkaisut ovat tekijänoikeuden alaista aineistoa. Teokset ovat vapaasti luettavissa ja tulostettavissa henkilökohtaista käyttöä varten. Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.