Kauppakorkeakoulun julkaisuportaali
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun gradujen tiedot nyt Aaltodocissa: Aaltodoc-julkaisuarkisto
Kauppakorkeakoulu | Laskentatoimen laitos | Yritysjuridiikka | 2015
Tutkielman numero: 13886
Urheilijan verosuunnittelun mahdollisuudet niin kotimaisessa kuin ulkomaisessa kontekstissa
Tekijä: Louhi, Jyrki
Otsikko: Urheilijan verosuunnittelun mahdollisuudet niin kotimaisessa kuin ulkomaisessa kontekstissa
Vuosi: 2015  Kieli: fin
Laitos: Laskentatoimen laitos
Aine: Yritysjuridiikka
Asiasanat: yritysjuridiikka; business law; toimialat; business branches; urheilu; sports; verotus; taxation; suunnittelu; planning; kansainvälinen; international
Sivumäärä: 96
Kokoteksti:
» hse_ethesis_13886.pdf pdf  koko: 923 KB (944734)
Avainsanat: urheilija,; urheilijaverotus,; verosuunnittelu,; kansainvälinen verotus
Tiivistelmä:
Tutkielmassa pyritään selvittämään tämän päivän huippu-urheilijan verotuksellinen tila. Urheilun aatteellinen ympäristö on muuttunut ammattimaisemmaksi ja kaupallisemmaksi varsin lyhyellä ajanjaksolla. Urheiluun on alettu soveltaa yhä enemmän kaupallista toimintaa sääteleviä lakeja, mikä nostaa esille kysymyksen urheilijan verotuksen oikeudenmukaisuudesta muihin ammatinharjoittajiin nähden. Tutkielma pohtii Urheilijan asemaa ammatinharjoittajana suhteessa verotuksen periaatteisiin ja verojärjestelmien johdonmukaisuuteen. Urheilu-uran tiedetään yleensä olevan melko lyhyt ja urheilijan eläkeikä alkaa aiemmin kuin yleisesti. Tutkielmassa pyritään selvittämään millaisia tulon jaksottamismahdollisuuksia suomalaiselle urheilijalle on tarjolla. Urheilijoiden tulojen luonne on muuttunut radikaalisti ja tutkielman tarkoitus on selvittää mitä on urheilijan tulo, palkka, työkorvaus ja työsuhde. Tulon luonteen määrittely muodostaa alustan miten tuloja käsitellään verotuksessa ja miten kyseisiä tuloja voidaan jaksottaa urheilu-uran aikana ja sen jälkeen. Yhteiskunnan muuttuminen kansainvälisemmäksi koskee myös urheilijoita. Tutkielmassa selvitetään urheilijan verotuksen haasteita kansainvälisissä tilanteissa. Suurimmat urheilutähdet kilpailevat kansainvälisissä kilpailuissa, jotka vetävät puoleensa myös suuria kaupallisia rahavirtoja. Tutkielma tuo esille pääpiirteet, jotka urheilijan on otettava huomioon ulkomailla urheillessaan mikäli suoritus tuottaa tuloa. Kansainvälinen verotus aiheuttaa monia kysymyksiä niin tavalliselle ammatinharjoittajalle kuin urheilijallekin. Urheilijan erityinen asema ammatinharjoittajana kohtaa sen lisäksi normaalista poikkeavan kansainvälisen verotuksen. Urheilijoita ja esiintyviä taiteilijoita koskeva OECD:n mallisopimuksen urheilija-artikla 17 luotiin ehkäisemään urheilijoiden ja muiden esiintyvien taiteilijoiden pyrkimykset välttää verot isoista palkkioistaan. Vuosien varrella läpinäkyvyys on kuitenkin lisääntynyt ja urheilija-artiklan olemassaolo on alettu kyseenalaistaa.
Verkkojulkaisut ovat tekijänoikeuden alaista aineistoa. Teokset ovat vapaasti luettavissa ja tulostettavissa henkilökohtaista käyttöä varten. Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.