Kauppakorkeakoulun julkaisuportaali
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun gradujen tiedot nyt Aaltodocissa: Aaltodoc-julkaisuarkisto
Kauppakorkeakoulu | Johtamisen laitos | Organisaatiot ja johtaminen | 2015
Tutkielman numero: 13898
Labor, Amor, Vincit. Ohjelmistotalon käytännöt ammatillisen toimijuuden tilana.
Tekijä: Ylén, Mira
Otsikko: Labor, Amor, Vincit. Ohjelmistotalon käytännöt ammatillisen toimijuuden tilana.
Vuosi: 2015  Kieli: fin
Laitos: Johtamisen laitos
Aine: Organisaatiot ja johtaminen
Asiasanat: johtaminen; management; organisaatio; organization; toimialat; business branches; prosessit; processes; ohjelmistot; software; palvelut; service; tietotekniikka; information technology; työ; work
Sivumäärä: 95
Kokoteksti:
» hse_ethesis_13898.pdf pdf  koko: 3 MB (2524879)
Avainsanat: etnografia; kulttuuri; käytäntöteoria; toimijuus; mielekäs työ
Tiivistelmä:
Tässä tutkimustarinassa lähdin selvittämään hyvänä työpaikkana tunnustusta saaneen ohjelmistotalo Vincitin arvoitusta. Tutustuin organisaation elämään kulttuurintutkijan tavoin etnografisella otteella, käytäntölähtöisestä näkökulmasta. Huomasin arjen olevan täynnä ammattilaisten työtään koskevia valintoja, päätöksiä ja kannanottoja, ja jatkoin tarkastelua havaitsemaani tukevasta ammatillisen toimijuuden keskustelusta käsin. Lähdin tutkimaan, miten organisaation käytännöt mahdollistavat ammatillista toimijuutta.

Vastatakseni tähän tutkimuskysymykseen oli kuvattava, millaisia toimijuutta mahdollistavia käytäntöjä organisaatiossa on sekä selvitettävä, millaisia ammattikäytännön hyveitä nämä käytännöt mahdollistavat. Jäsensin organisaation arjesta neljää keskeisintä käytäntöä, jotka mahdollistavat ohjelmistokehittäjien ammattikäytännölle keskeisten hyveiden ja päämäärien mukaista toimijuutta. Demokraattisuuden käytäntö mahdollistaa avoimuuteen ja yhdenvertaisuuteen perustuvaa toimijuutta suhteessa työyhteisöä koskevaan päätöksentekoon. Yhdessä kokeilemisen käytäntö mahdollistaa ketterää ja jatkuvaan parantamiseen pyrkivää toimijuutta suhteessa toimintatapojen kehittämiseen. Omaehtoisen kehittymisen käytäntö mahdollistaa kovan osaamisen tavoitteluun ja intohimoon perustuvaa toimijuutta suhteessa omaan uraan. Itsenäisten projektitiimien käytäntö mahdollistaa vapautta ja laatua arvostavaa toimijuutta suhteessa työn tekemiseen.

Vaikka asiakasprojekti asettaa raaminsa toimijuuden mahdollisuuksille, ovat ne organisaation käytäntöjen puitteissa laajat ja ammattilaiset voivat toimia niissä parhaaksi näkemällään tavalla. Tarkastellessani työorganisaation merkitystä ammatilliselle toimijuudelle havaitsin sen keskeisenä päämääränä ammattikäytännön hyveiden vaalimisen. Vincitin käytännöt on rakennettu tukemaan ammatillista toimijuutta muodostaen ammatillisen toimijuuden tilan.

Lopuksi pohdin ammatillisen toimijuuden merkitystä työelämää koskevassa ajankohtaisessa keskustelussa. Ehdotin, että johtokeskeisen työn organisoinnin sijaan ammattilaisille tulisi antaa tilaa tehdä työnsä hyvin. Erityisesti tutkimustarinani keskittyminen työn moraaliseen ulottuvuuteen haastaa pohtimaan ammatillista toimijuutta suhteessa ammattikäytännön hyveisiin, päämääriin ja ihanteisiin - erilaisilla ammattilaisilla kun on erilaiset käsitykset siitä, mikä on hyvää työtä.

"Amor vincit omnia" ja "labor omnia vincit", kuuluvat Vincitille nimen antaneet latinankieliset fraasit. Vincitillä uskotaan, että rakkaus työtä kohtaan ja kova työ erottavat heidät muista. Ehkä Vincitin arvoituksen ratkaisu piileekin näissä perustavanlaatuisissa aineksissa.
Verkkojulkaisut ovat tekijänoikeuden alaista aineistoa. Teokset ovat vapaasti luettavissa ja tulostettavissa henkilökohtaista käyttöä varten. Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.