School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting and Finance | Accounting | 2009
Thesis number: 12050
Corporate governance välillisessä valtionhallinnossa. Case Kela, RAY ja SPR
Author: Sundström, Jarmo
Title: Corporate governance välillisessä valtionhallinnossa. Case Kela, RAY ja SPR
Year: 2009  Language: fin
Department: Department of Accounting and Finance
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; valtionhallinto; civil service; corporate governance; corporate governance
Pages: 91
Key terms: corporate governance; omistajaohjaus; välillinen valtionhallinto
Abstract:
Tutkimuksen tavoitteet

Tämän tutkimuksen tavoitteena on tutkia välillisen valtionhallinnon organisaatioiden corporate governance –käytäntöjä, lähteitä ja tilaa sekä analysoida miten näissä organisaatioissa on raportoitu corporate governanceen liittyvistä asioista suosituksien mukaisesti. Tutkimuksen tavoitteena on myös arvioida näkyykö organisaatioiden toimintaa ohjaava lainsäädäntö välillisen valtionhallinnon corporate governance –käytännöissä. Tutkimuskohteiksi valittiin kolme välillisen valtionhallinnon organisaatiota: Kansaneläkelaitos, Raha-automaattiyhdistys ja Suomen Punainen Risti.

Lähdeaineisto ja aineiston käsittely

Tutkimuksen lähdeaineistona on käytetty organisaatioista julkisesti saatavilla olevaa tietoa, kuten internetlähteitä, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja organisaatioiden toiminnasta säädettyjä lakeja ja asetuksia. Caseorganisaatioiden corporate governancen –raportointia analysoitiin vertaamalla sitä listayhtiöiden hallinnointi- ja ohjausjärjestelmistä (Corporate Governance) 2003 annettuun suositukseen.

Tulokset

Tutkimustulosten mukaan myös välillisen valtionhallinnon organisaatioissa raportoidaan corporate governanceen liittyvistä asioista listayhtiöiden suosituksien mukaisesti. Raportoinnin laajuudessa ja laadussa organisaatioiden välillä on eroja, joita voitaneen selittää corporate governance -raportoinnin vapaaehtoisuudella tutkimuskohteen organisaatioissa. Organisaatioiden toimintaa ohjaava pakottava lainsäädäntö vaikuttaa organisaatioiden hallintorakenteisiin ja corporate governance käytäntöihin. Tutkimustuloksen perusteella myös välillisen valtionhallinnon organisaatioihin voidaan soveltaa listayhtiöille laadittuja corporate governance –suosituksia.
Master's theses are stored at Learning Centre in Otaniemi.