School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting and Finance | Accounting | 2009
Thesis number: 12054
Johdon ohjausjärjestelmät kansainvälisessä tietoliikenneyrityksessä: case Nokia Siemens Networks
Author: Ratsula, Heikki
Title: Johdon ohjausjärjestelmät kansainvälisessä tietoliikenneyrityksessä: case Nokia Siemens Networks
Year: 2009  Language: fin
Department: Department of Accounting and Finance
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; johdon laskentatoimi; managerial accounting; ohjausjärjestelmät; control systems; mis; mis; suunnittelu; planning; valvonta; control; toimialat; business branches; elektroniikkateollisuus; electronics industry; tietotekniikka; information technology; matkapuhelimet; cellular phones
Pages: 100
Key terms: johdon laskentatoimi; johdon ohjausjärjestelmät; ohjausjärjestelmien kokonaisuus; kontrolli; suunnittelu
Abstract:
Tutkielman tavoitteet

Tutkielman tavoitteena on tutkia millainen johdon ohjausjärjestelmä on käytössä Nokia Siemens Networksillä. Tutkielmassa kuvataan ja selitetään millainen johdon ohjausjärjestelmä case-yrityksessä on ja kuinka se toimii käytössä sekä millaisia ongelmakohtia järjestelmässä on. Tutkielma liitty professori Teemu Malmin ja Mikko Sandelinin tutkimukseen johdon ohjausjärjestelmistä.

Lähdeaineisto

Tutkielman teoriaosa perustuu johdon ohjausjärjestelmiä käsitteleviin tutkimuksiin ja kirjallisuuteen. Empiirinen osa on toteutettu case-tutkimuksena Nokia Siemens Networksissa, joka on kansainvälinen tietoliikenneratkaisuja tarjoava yritys. Aineiston muodostivat teemahaastattelut, joita oli yhteensä 7 kpl ja keskimääräinen kesto 71 minuuttia. Lisäksi käytössä oli yrityksen sisäistä materiaalia.

Aineiston käsittely

Johdon ohjausjärjestelmien ymmärtämiseen tarvittava tieto selvennettiin lähdekirjallisuuteen perehtymällä. Haastattelut purettiin heti haastatteluiden jälkeen ja niistä muodostettiin aihekohtaisia kokonaisuuksia.

Tulokset

NSN:n käyttämä johdon ohjausjärjestelmä on muodollinen strategian ja toiminnan varmistamiseen tähtäävä globaali ohjausjärjestelmä. Se sisältää useita prosesseja, joista tärkeimpinä voidaan nähdä strategia, pitkän aikavälin suunnittelu, lyhyen aikavälin suunnittelu, tavoiteasetanta sekä tietovirrat. Tarkka yksittäisen yrityksen ohjausjärjestelmän kuvaus antaa tärkeää tietoa johdon ohjausjärjestelmien tutkimusalueelle.
Master's theses are stored at Learning Centre in Otaniemi.