School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Economics | Economics | 2009
Thesis number: 12080
Irtisanomisen palkkavaikutus kansainvälisessä vertailussa
Author: Utti, Irene
Title: Irtisanomisen palkkavaikutus kansainvälisessä vertailussa
Year: 2009  Language: fin
Department: Department of Economics
Academic subject: Economics
Index terms: kansantaloustiede; economics; irtisanominen; giving notice; palkka; pay; työntekijät; workers; arviointi; evaluation; kansainvälinen; international
Pages: 80
Key terms: irtisanominen; palkkavaikutus; meta-regressioanalyysi
Abstract:
HELSINGIN KAUPPAKORKEAKOULU TIIVISTELMÄ

Kansantaloustieteen laitos, 3.5.2009 pro gradu –tutkielma Irene Utti

IRTISANOMISEN PALKKAVAIKUTUS KANSAINVÄLISESSÄ VERTAILUSSA

Tässä tutkimuksessa pyritään selvittämään irtisanomisesta aiheutuvaa palkkavaikutusta eri maissa. Tutkimuksen pääasiallisena tarkoituksena on havainnollistaa keitä irtisanotut työntekijät ovat, minkälainen vaikutus irtisanomisella on palkkaan, sekä selvittää minkälaisista tekijöistä palkanmuutoshavaintojen erot eri maiden välillä johtuvat.

Tutkimuksen toteutustapana käytetään irtisanottujen työntekijöiden ominaisuuksien ja irtisanomisen palkkavaikutuksen selvittämisen osalta kirjallisuuskatsausta. Palkanmuutosta koskevien erojen selittäviä tekijöitä selvitetään meta-regressioanalyysin avulla. Analyysin aineistona on 25 irtisanomisen palkkavaikutusta koskevaa tutkimusta viidestätoista eri maasta. Näiden perusteella on koottu poikkileikkausaineisto, joka kattaa kaikkiaan 143 havaintoa.

Irtisanottujen työntekijöiden tarkastelu osoittaa, että työntekijöiden ominaisuuksissa ei ole merkittäviä eroja eri maissa toteutettujen tutkimusten välillä. Irtisanottujen on havaittu olevan keskimäärin nuorempia, matalammin koulutettuja ja heidän työuransa on ollut lyhyt. Toinen tutkimuksen keskeinen tulos on, että irtisanotuksi tulemisella on huomattava negatiivinen vaikutus uudelleentyöllistyneiden palkkoihin Yhdysvalloissa. Muiden tarkasteltavien maiden tuloksissa on kuitenkin huomattavaa vaihtelua. Regressioanalyysin perusteella havainnoissa esiintyvää vaihtelua voidaan tutkimusmaan lisäksi selittää sillä, mitä aikakautta alkuperäinen tutkimus koskee ja minkälainen on tutkimusmaan tulojakauma. Myös tutkijan alkuperäisten havaintojen muodostamiseen käyttämällä aineistotyypillä on vaikutusta havaittuun vaihteluun. Lisäksi eri maista saatujen havaintojen eroja voidaan selittää sillä, käytetäänkö alkuperäisessä aineistossa pelkästään nopeasti työllistyneitä ja kokoaikaisia työntekijöitä, vai huomioidaanko myös työttömäksi jäävien kokemukset.
Master's theses are stored at Learning Centre in Otaniemi.