School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Marketing and Management | Organization and Management | 2009
Thesis number: 12087
Jaettu johtajuus teatteriharjoituksissa - Kolme erilaista työryhmää, kolme erilaista johtajaa
Author: Ruuska, Toni
Title: Jaettu johtajuus teatteriharjoituksissa - Kolme erilaista työryhmää, kolme erilaista johtajaa
Year: 2009  Language: fin
Department: Department of Marketing and Management
Academic subject: Organization and Management
Index terms: johtaminen; management; organisaatio; organization; teatteri; theatre; kulttuurijohtaminen; arts management
Pages: 81
Full text:
» hse_ethesis_12087.pdf pdf  size:447 KB (457521)
Key terms: jaettu johtajuus, teatteri, ohjaajan työ, johtajuuden jakaminen, flow, johtajuus teatterissa
Abstract:
Tutkimuksessani perehdyn johtajuuden jakamiseen teatteriryhmissä. Käytän työssäni jaetun johtajuuden käsitettä ja pohdin sen avulla niitä tilanteita ja olosuhteita, joissa johtajuuden jakamista tapahtuu teatteriharjoitusten aikana. Kuvaan kolmen suomalaisen ammattiteatteriryhmän työskentelyä harjoituksissa ja keskityn erityisesti ohjaajien tapaan johtaa ja käsitellä omaa työryhmäänsä.

Päähavaintoni on se, että jaettu johtajuus ei voi olla teatterikenttää hallitsevassa ohjaajakeskeisessä työskentelytavassa vallitseva tila tai työtapa. Tämä ei kuitenkaan poissulje sitä, ettei jaettua johtajuutta voisi esiintyä harjoituksissa. Havaintoni tukevat myös aiempaa tutkimusta sen osalta, että teatteriharjoituksissa on samanaikaisesti tarvetta yksilökeskeiselle johtajuudelle, mutta toisaalta myös painetta jakaa johtajuutta ja vastuuta näytelmän sisällön tuottamisesta.
Electronic publications are subject to copyright. The publications can be read freely and printed for personal use. Use for commercial purposes is forbidden.