School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Languages and Communication | Finnish and Communication | 2009
Thesis number: 12088
Sisäinen viestintä ja sen vaikutukset yrityskauppatilanteessa
Author: Laurila, Anne
Title: Sisäinen viestintä ja sen vaikutukset yrityskauppatilanteessa
Year: 2009  Language: fin
Department: Department of Languages and Communication
Academic subject: Finnish and Communication
Index terms: suomen kieli; finnish language; viestintä; communication; yritysviestintä; business communication; strategia; strategy; muutos; change; organisaatiokulttuuri; organizational culture
Pages: 138
Full text:
» hse_ethesis_12088.pdf pdf  size:2 MB (1077775)
Key terms: Sisäinen viestintä, yrityskauppa, muutosviestintä, strategia, organisaatiokulttuuri
Abstract:
Sisäinen viestintä ja sen vaikutukset yrityskauppatilanteessa

Tavoitteet

Tutkielmani tavoitteena on tutkia, miten sisäinen viestintä vaikuttaa henkilöstön reakti-oihin yrityskauppatilanteessa ja millainen viestintä yrityskauppaprosessin aikana on toivottua. Lisäksi tavoitteena on tarkastella sisäisen viestinnän vaikutuksia yrityskaupalle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen.

Tutkimusaineisto ja -menetelmät

Tutkimusaineistona on kahdesti toteutettu henkilöstökysely, johon sekä ostetun että os-tajayrityksen koko henkilöstö sai vastata. Vastauksia tuli yhteensä 299, joskin vastaus-prosentti jäi molemmilla kerroilla alhaiseksi. Aineistoa täydensivät haastattelut henki-löstön keskuudessa sekä osapuolten internet- ja intranetsivujen kauppaa koskeva tieto.

Tutkimukseni teoreettinen viitekehys rakentuu monitieteisesti organisaatio- ja johtamis-teorioiden sekä yritysviestinnän avulla. Näkökulmista korostuvat muutosjohtaminen, organisaatiokulttuuri sekä strategia- ja muutosviestintä.

Tulokset

Keskeisimpänä tuloksena esiin nousee esimiesviestinnän ja kaiken henkilökohtaisen kasvokkaisviestinnän tärkeys yrityskauppatilanteessa. Esimiesten ohella viestin lähettä-jänä tärkeäksi nousee yrityksen ylin johto. Johdon viestintää ja käyttäytymistä henkilöstö seuraa tarkasti, ja puutteet ja odotustenvastainen toiminta aiheuttavat epäluottamusta johtoa kohtaan ja muita negatiivisia vaikutuksia, kuten motivaation heikkenemistä.

Tulokseni osoittavat, että sisäiseen viestintään tyytyväisimmin suhtautuvat kokevat yri-tyskauppatilanteessa muita enemmän halua sitoutua laajentuneeseen konserniin sekä muita positiivisia tunteita, kuten motivaatiota. Vastaavasti heidän keskuudessaan esiin-tyy vähemmän negatiivisia tunteita, kuten epävarmuutta ja pelkoa irtisanomisista. Myös kaupan yllätyksellisyys lisää tutkimukseni mukaan henkilöstön kielteisiä tunteita ja kiel-teistä suhtautumista sekä vähentää sitoutumishalua ja luottamusta yrityksen johtoon.

Hyvä sisäinen viestintä tukee ja nopeuttaa yrityskaupalle asetettujen tavoitteiden saavut-tamisessa, vaikka viestinnän osuutta on vaikea aivan tarkasti arvioida. Tutkimukseni osoittaa, että viestintä auttaa välttämään yrityskaupan epäonnistumisen yleisimpiä ka-rikkoja, kuten työntekijöiden heikkoa sitoutumista yritykseen.

Avainsanat

Sisäinen viestintä, yrityskauppa, muutosviestintä, strategia, organisaatiokulttuuri
Electronic publications are subject to copyright. The publications can be read freely and printed for personal use. Use for commercial purposes is forbidden.