School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting and Finance | Accounting | 2010
Thesis number: 12225
Tarkastusvaliokunnan taloudellisen asiantuntemuksen vaikutus liikearvon arvonalennuskirjauksiin
Author: Vilppula, Katriina
Title: Tarkastusvaliokunnan taloudellisen asiantuntemuksen vaikutus liikearvon arvonalennuskirjauksiin
Year: 2010  Language: fin
Department: Department of Accounting and Finance
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; asianajajat; lawyers; valvonta; control; kirjanpito; bookkeeping; liikearvo; goodwill
Pages: 92
Key terms: liikearvo; taloudellinen asiantuntijuus; tarkastusvaliokunta
Abstract:
Tutkimuksen tavoitteet Tutkielman tavoitteena on tutkia tarkastusvaliokunnan olemassaolon ja taloudellisen asiantuntemuksen tason vaikutusta liikearvon arvonalennuskirjauksiin suomalaisissa listatuissa yrityksissä tilikaudella 2008.

Lähdeaineisto Tutkielmassa käytetty aineisto on kerätty yritysten vuosikertomuksista ja internet-sivuilta. Tasetta koskevaa tietoa on kerätty Thomson One Banker -tietokannasta.

Aineiston käsittely Tutkimus toteutettiin Pearsonin ja Spearmanin korrelaation ja regressioanalyysin avulla. Regressiomallissa selitettävänä tekijänä ovat liikearvon arvonalennuskirjaukset ja selittävinä tekijöinä tarkasteltiin tarkastusvaliokunnan taloudellista asiantuntemusta, joka oli jaoteltu tutkintoon, työkokemukseen ja aiempaan hallituskokemukseen perustuvaan osaamiseen. Lisäksi selittäviksi tekijöiksi valittiin aiemman tutkimuksen mukaisia kontrollimuuttujia.

Tulokset Tutkimustulosten perusteella tarkastusvaliokunnan taloudellisella asiantuntijuudella ei ole tilastollisesti merkitsevää positiivista riippuvuussuhdetta liikearvon arvonalennuskirjauksiin. Tutkimuksessa havaittiin tilastollisesti melkein merkitsevä (p<0,1) negatiivinen yhteys tarkastusvaliokunnan jäsenen työkokemusta kuvaavan muuttujan ja liikearvon arvonalennuskirjauksien välillä. Havainto viittaa siihen, että työkokemuksen kautta taloudellista osaamista omaavat tarkastusvaliokunnan jäsenet vaikuttavat vähentävästi liikearvon arvonalennuskirjauksiin. On huomattava, että muuttujan saamat p-arvot eivät olleet tilastollisesti erittäin merkittäviä (p<0,01) ja tutkimuksessa käytetyn aineiston koko on rajallinen.
Master's theses are stored at Learning Centre in Otaniemi.