School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting and Finance | Accounting | 2010
Thesis number: 12294
Business risk audit -lähestymistapa Suomen suurissa tilintarkastusyrityksissä
Author: Horko, Hannu
Title: Business risk audit -lähestymistapa Suomen suurissa tilintarkastusyrityksissä
Year: 2010  Language: fin
Department: Department of Accounting and Finance
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; tilitoimistot; firms of accountants; tilintarkastus; auditing; riskienhallinta; risk management
Pages: 67
Key terms: Business risk audit, liiketoimintariski, tilintarkastus
Abstract:
BUSINESS RISK AUDIT -LÄHESTYMISTAPA SUOMEN SUURISSA TILINTARKASTUSYRITYKSISSÄ

Tutkimuksen tavoitteet

Tämän tutkimuksen tavoitteena oli 1) kuvailla sitä, että miten Business risk audit (BRA) -lähestymistavalle ominainen liiketoimintariskien kartoitus tapahtuu Suomen Big 4 -tilintarkastusyrityksissä ja miten se vaikuttaa varsinaiseen tarkastustyöhön, 2) tuottaa suuntaa antavaa tietoa siitä, miten liiketoimintariskien huomioiminen on muut-tunut Suomen suurissa tilintarkastusyrityksissä sitten 1990-luvun puolivälin sekä 3) selvittää Big 4 -yrityksissä työskentelevien tilintarkastajien näkemyksiä BRA:n vaiku-tuksesta tilintarkastuksen luotettavuuteen ja toimialaerikoistumisesta BRA:n tukena.

Tutkimusaineisto ja -menetelmä

Aineistona käytettiin Big 4 -yritysten Internet-sivuilta saatuja tietoja sekä kyseisissä yrityksissä toimivien tai toimineiden tilintarkastajien avoimia haastatteluja. Saatuja tietoja analysoimalla pyrittiin saavuttamaan edellä esitetyt tutkimuksen tavoitteet.

Keskeisimmät tulokset

Tilintarkastajat pitivät asiakkaan johdon kanssa käytäviä keskusteluja liikeriskikartoi-tuksen lähtökohtana, mutta toivat esille myös, että johdon näkemyksiin on suhtaudut-tava kriittisesti ja riskeihin liittyvää tietoa hankittava muistakin lähteistä kuin johdolta. Big 4 -yritysten tarkastustapoihin näyttäisi kuuluvan se, että tunnistetut liikeriskit kohdistetaan tilinpäätöksen tileihin ja tilinpäätösväittämiin tilien sisällä. Liikeriskien huomioiminen vaikuttaisi olevan muuttunut 1990-luvun puolivälin jälkeen entistä systemaattisemmaksi, mutta ero ei näyttäisi olevan sovellettavien tarkastustapojen perusajatuksen kannalta kovin merkittävä. Haastateltujen tilintarkastajien mukaan BRA-lähestymistavan soveltamisella on voimakas positiivinen vaikutus tilin-tarkastuksen luotettavuuteen.

Avainsanat

Business risk audit, liiketoimintariski, tilintarkastus
Master's theses are stored at Learning Centre in Otaniemi.