School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting and Finance | Accounting | 2010
Thesis number: 12377
Tilinpäätösoikaisujen vaikutus tunnuslukujen kykyyn ennustaa maksuhäiriöitä suomalaisissa pk-yrityksissä
Author: Virtanen, Vilma
Title: Tilinpäätösoikaisujen vaikutus tunnuslukujen kykyyn ennustaa maksuhäiriöitä suomalaisissa pk-yrityksissä
Year: 2010  Language: fin
Department: Department of Accounting and Finance
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; maksuhäiriöt; late payments; pk-yritykset; smes; arviointi; evaluation; mittarit; ratings; tilinpäätös; balances of books; muutos; change
Pages: 91
Full text:
» hse_ethesis_12377.pdf pdf  size:817 KB (836376)
Key terms: tilinpäätösanalyysi; oikaisut; tunnusluvut; maksuhäiriö
Abstract:
AALTO-YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU TIIVISTELMÄ Laskentatoimen tutkielma

Vilma Virtanen

TILINPÄÄTÖSOIKAISUJEN VAIKUTUS TUNNUSLUKUJEN KYKYYN ENNUSTAA MAKSUHÄIRIÖITÄ SUOMALAISISSA PK-YRITYKSISSÄ

Tutkielman tavoitteet ja rajaukset Tutkielmassa pyritään selvittämään, voiko tilinpäätöserien oikaisuilla parantaa tilinpäätöstunnuslukujen kykyä ennustaa maksuhäiriöitä. Tutkimus keskittyy pieniin ja keskisuuriin suomalaisiin yrityksiin ja käsitteeseen maksuhäiriöt luetaan mukaan kaikki maksuhäiriöt lievimmästä merkinnästä konkurssiin.

Lähdeaineisto ja tutkimusmenetelmät Lähdekirjallisuutena käytetään mm. suomalaisia ja ulkomaisia alan akateemisia artikkeleita sekä tilinpäätösanalyysiin, konkurssitutkimukseen ja tilastollisiin menetelmiin liittyviä oppikirjoja ja oppaita. Suomen Asiakastiedon tietokannasta poimitussa empiirisessä aineistossa on yli 20 tuhannen pienen ja keskisuuren yrityksen tunnusluku- ja maksuhäiriötiedot. Tutkittavat tunnusluvut ovat omavaraisuusaste, quick ratio ja sijoitetun pääoman tuottoaste. Hypoteeseja muodostetaan kaksi: ensinnäkin, oikaisuilla odotetaan olevan negatiivinen vaikutus tunnuslukuihin, ja toiseksi tällä muutoksella uskotaan olevan positiivinen vaikutus tunnuslukujen kykyyn ennustaa maksuhäiriöitä. Tutkimusmenetelminä käytetään keskiarvotestiä ja mediaanin testiä tunnuslukujen muutoksen tutkimisessa sekä logistista regressioanalyysia tunnuslukujen maksuhäiriöiden ennustuskyvyn selvittämissä.

Tulokset ja johtopäätökset Oikaisujen tunnuslukuja heikentävä vaikutus voidaan vahvistaa vain sijoitetun pääoman tuoton osalta. Oikaistuista ja oikaisemattomista tunnusluvuista logistisella regressioanalyysilla muodostettujen mallien väliltä ei löytynyt merkitsevää eroa. Oikaisuilla ei täten ole tunnuslukujen ennustekykyä parantavaa vaikutusta. Tulosten perusteella voidaan siis todeta, että tilinpäätös antaa jo sellaisenaan riittävän oikean kuvan yrityksen taloudellisesta asemasta, josta sitä ei voida oikaisemalla merkitsevästi parantaa. Kuitenkin riskiä oikaisujen tekemättä jättämisestä tulisi yksittäistapauksissa punnita, sillä suuresta yritysjoukosta saadut keskimääräistulokset eivät välttämättä päde yksittäisen yrityksen kohdalla.

Avainsanat Tilinpäätösanalyysi, oikaisut, tunnusluvut, maksuhäiriö

Kiitokset Suomen Asiakastieto Oy
Electronic publications are subject to copyright. The publications can be read freely and printed for personal use. Use for commercial purposes is forbidden.