School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting and Finance | Accounting | 2010
Thesis number: 12414
Sisäisen tarkastuksen vaikutus tilintarkastuksen määrään - tilintarkastajan näkökulma
Author: Kostamo, Anna
Title: Sisäisen tarkastuksen vaikutus tilintarkastuksen määrään - tilintarkastajan näkökulma
Year: 2010  Language: fin
Department: Department of Accounting and Finance
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; tilintarkastus; auditing; sisäinen tarkastus; internal auditing; corporate governance; corporate governance
Pages: 98
Full text:
» hse_ethesis_12414.pdf pdf  size:2 MB (1279198)
Key terms: tilintarkastus; sisäinen tarkastus; corporate governance
Abstract:
Tutkielman tavoitteet

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää sisäisen tarkastuksen ja tilintarkastuksen yhteistyön vaikutusta tilintarkastuksen määrään. Tutkimuksessa pyrittiin etsimään vastausta siihen, onko tilintarkastajan ja sisäisen tarkastajan yhteistyösuhde luonteeltaan joko toisiaan täydentävä tai toisiaan korvaava. Tutkielmassa tarkasteltiin sisäisen tarkastuksen osallistumista tilintarkastusprosessiin sekä yhteistyöhön vaikuttavia tilannetekijöitä. Tutkielmassa käytettiin tilintarkastajan näkökulmaa.

Lähdeaineisto

Tutkielman teoriaosuudessa aineistona on käytetty aihealuetta käsitteleviä artikkeleita, tutkimuksia ja akateemisia kirjoja. Yksi keskeisimpiä lähteitä on KHT-yhdistyksen tilintarkastusalan standardit ja suositukset. Empiriaosuuden tutkimusaineisto on kerätty haastattelemalla kahdeksaa KHT-tilintarkastajaa. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina.

Tulokset

Tilintarkastajan ja sisäisen tarkastajan on mahdollista tehdä yhteistyötä tilintarkastusprosessin suunnittelu- ja toteuttamisvaiheessa sekä hallinnon tarkastuksen yhteydessä. Osapuolten välinen yhteistyösuhde on luonteeltaan pääasiassa toisiaan täydentävää, sillä sisäisellä tarkastuksella on merkittävä rooli tilintarkastajan tietolähteenä ja keskustelukumppanina. Yhteistyö voi olla luonteeltaan myös korvaavaa, jolloin tilintarkastaja vähentää omaa tarkastustyötään sisäisen tarkastuksen työllä. Tämä on kuitenkin mahdollista vain tilinpäätöksen oikeellisuuden kannalta vähäriskisillä tarkastusosa-alueilla. Sisäisen tarkastuksen työn ja osaamisen hyödyntäminen tilintarkastuksessa riippuu ensisijaisesti siitä, miten luotettavaksi tilintarkastaja arvioi sisäisen tarkastuksen. Yhteistyösuhteen toimivuuteen vaikuttaa merkittävästi osapuolten välinen vuorovaikutus, tarkastusvaliokunnan aktiivisuus sekä tilintarkastussuhteen kesto.
Electronic publications are subject to copyright. The publications can be read freely and printed for personal use. Use for commercial purposes is forbidden.