School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting and Finance | Accounting | 2011
Thesis number: 12463
Pk-ifrs:n vaikutukset tilitoimistojen työhön Suomessa
Author: Ylipekkala, Kaisa
Title: Pk-ifrs:n vaikutukset tilitoimistojen työhön Suomessa
Year: 2011  Language: fin
Department: Department of Accounting and Finance
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; tilitoimistot; firms of accountants; standardit; standards; pk-yritykset; smes
Pages: 76
Full text:
» hse_ethesis_12463.pdf pdf  size:678 KB (693804)
Key terms: pk-ifrs; pk-yritys; tilitoimisto
Abstract:
Tutkimuksen tavoitteet

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten pk-ifrs vaikuttaa tilitoimistojen työhön Suomessa, mikäli pienet ja keskisuuret yritykset alkavat soveltaa kyseistä normistoa. Tavoitteena oli tutkia pk-ifrs:n vaikutuksia tilitoimistojen liiketoimintaan, henkilöstöön ja kirjanpitojärjestelmiin.

Lähdeaineisto

Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena. Teoreettisen osuuden aineistona käytettiin sekä kotimaista että ulkomaista ammattikirjallisuutta, lehtiartikkeleita ja aikaisempia tutkimuksia. Empiirisen osuuden aineisto kerättiin haastattelemalla viittä tilitoimistoalan, ifrs:n ja pk-ifrs:n tuntevaa henkilöä. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina.

Tulokset

Tutkimustulokset osoittavat, että pk-ifrs:n käyttöönotto vaikuttaa erityisesti tilitoimistojen liiketoimintaan ja henkilöstöön, mutta ei niinkään kirjanpitojärjestelmiin. Liiketoimintaan pk-ifrs:n vaikutukset heijastuvat ennen kaikkea kustannusten nousuna lähinnä työmäärän ja koulutustarpeiden lisääntymisestä johtuen. Kustannusten nousu tullaan kuitenkin siirtämään asiakashintoihin. Sen sijaan pk-ifrs:n käyttöönotto ei vaikuta olennaisesti tilitoimistojen asiakasmääriin, sulautumisiin tai kasvuun ja kansainvälistymiseen. Tilitoimiston koolla ei ole välttämättä merkitystä siihen, kannattako tilitoimiston tarjota pk-ifrs-palveluita. Henkilöstöpuolella pk-ifrs koskee tilinpäätöstaitoisia kirjanpitäjiä. Heidän kohdalla standardi tarkoittaa koulutustarpeiden lisääntymistä ja uudenlaisen ajattelutavan omaksumista. Käytännössä standardi kiinnostanee enemmän nuoria kuin vanhempia alan henkilöitä, mutta ongelmaksi voi koitua se, että nuoret eivät ole kovinkaan kiinnostuneita työskentelemään tilitoimistoissa. Kirjanpitojärjestelmiin pk-ifrs ei juuri vaikuta, koska järjestelmiä käytetään lähinnä juoksevaan kirjanpitoon ja pk-ifrs puolestaan sääntelee tilinpäätöksiä.

Avainsanat

Pk-ifrs, pk-yritys, tilitoimisto
Electronic publications are subject to copyright. The publications can be read freely and printed for personal use. Use for commercial purposes is forbidden.