School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting | Accounting | 2011
Thesis number: 12570
Tulospalkkaus ja taloudellisen riskin jakaminen henkilöstön ja yritysten kesken Suomessa 2002-2009
Author: Enäjärvi, Satu
Title: Tulospalkkaus ja taloudellisen riskin jakaminen henkilöstön ja yritysten kesken Suomessa 2002-2009
Year: 2011  Language: fin
Department: Department of Accounting
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; yritykset; companies; henkilöstö; personnel; kannustaminen; incentives; palkkiot; remuneration; tulos; return; palkka; pay; riski; risk; Suomi; Finland
Pages: 70
Key terms: palkitsemisjärjestelmät; henkilöstö; tulospalkkaus; riski
Abstract:
TUTKIELMAN TAVOITTEET

Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella, miten yritykset jakavat riskiä henkilöstönsä kanssa tulos- ja voittopalkkauksen avulla. Tutkimuksessa analysoidaan tekijöitä, jotka ovat tyypillisiä taloudellista riskiä tulospalkkauksen avulla työntekijöidensä kanssa jakaville yrityksille. Toisaalta tutkimuksessa selvitetään piirteitä, jotka ovat tyypillisiä henkilöille, joiden kokonaispalkasta osa on tulos- tai voittopalkkioita.

LÄHDEAINEISTO

Tutkimuksen aineisto koostuu kattavasta kotimaisesta aineistosta, joka sisältää Elinkeinoelämän tutkimusliiton jäsenyritysten henkilöiden palkkatietoja yhdistettynä Voitto Plus -tietokannasta haettuihin kyseisten yritysten tilinpäätöstietoihin. Tutkimuksen aineisto sisältää yhteensä 1 254 968 vuositason palkkahavaintoa vuosilta 2002-2009.

TULOKSET

Regressioanalyysien perusteella yrityksen liikevoiton vaihtelulla, yrityksen koolla ja omavaraisuudella on tilastollisesti merkitsevä yhteys sekä tulos- ja voittopalkkioiden saantiin että tulos- ja voittopalkkioiden suhteelliseen osuuteen yrityksen liikevoitosta. Yrityksen liikevoiton vaihtelu linkittyy taloudellisen riskin jakamiseen. Henkilötasolla henkilön riskiaversioon liittyvät ominaisuudet kuten ikä, sukupuoli ja koulutusaste ovat tilastollisesti merkitseviä sekä tulos- ja voittopalkkioiden saannin suhteen että niiden suhteellisen osuuden kokonaisansioista kanssa.
Master's theses are stored at Learning Centre in Otaniemi.