School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting | Accounting | 2011
Thesis number: 12579
IAS 36 -standardin mukaan esitettävät herkkyysanalyysit ja niiden tilintarkastus
Author: Taimisalo, Tiina
Title: IAS 36 -standardin mukaan esitettävät herkkyysanalyysit ja niiden tilintarkastus
Year: 2011  Language: fin
Department: Department of Accounting
Academic subject: Accounting
Index terms: laskentatoimi; accounting; tilintarkastus; auditing; standardit; standards; arviointi; evaluation
Pages: 86
Key terms: IAS 36 -standardi; herkkyysanalyysi; tilintarkastus
Abstract:
TUTKIELMAN TAVOITTEET

Tutkielman tavoitteena on selvittää, mitä IAS 36 Omaisuuserien arvon alentuminen –standardin mukaiset herkkyysanalyysit ovat sekä miten tilintarkastajat varmistuvat siitä, että herkkyysanalyysit ja niistä esitettävät tiedot antavat oikean ja riittävän kuvan.

LÄHDEAINEISTO

Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Teoreettinen osuus pohjautuu aihetta käsitteleviin standardeihin ja säännöksiin, aikaisempiin tutkimuksiin, tieteellisiin ja muihin julkaisuihin sekä Finanssivalvonnan tekemiin selvityksiin herkkyysanalyysitiedoista. Empiirinen tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla yhdeksää tilintarkastajaa, jotka toimivat Big 4 –tilintarkastusyhteisöjen palveluksessa ja tuntevat hyvin IAS 36 –standardin. Haastattelut tehtiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina.

TULOKSET

Herkkyysanalyysit ovat liikearvon ja muiden taloudellisesti rajoittamattoman vaikutusajan omaavien aineettomien hyödykkeiden arvonalentumistestauksessa käytetyistä oletuksista annettavaa tietoa. Niiden tilintarkastus eroaa muista tarkastettavista eristä siinä, että ne pohjautuvat yritysjohdon arvioihin ja harkintaan tulevaisuudesta. Haasteellisimpana osana herkkyysanalyysien tilintarkastuksessa haastatellut asiantuntijat pitivät rahavirtaennusteiden tarkastamista. IAS 36 –standardin vaatimuksia tilinpäätöksessä esitettävistä herkkyysanalyysitiedoista todettiin noudatettavan heikosti, koska yritykset ovat varovaisia niiden julkistamisessa peläten haittavaikutuksia liiketoiminnalleen. Herkkyysanalyysitietojen tahallista vääristelyä ei pidetty relevanttina, mutta standardin vaatimat tiedot annetaan usein hyvin pintapuolisesti. Epävakaat markkinaolosuhteet ovat lisänneet herkkyysanalyysien merkitystä omaisuuserien arvonalentumisten ollessa realistisempia.

AVAINSANAT

IAS 36 –standardi, herkkyysanalyysi, tilintarkastus
Master's theses are stored at Learning Centre in Otaniemi.