School of Business publications portal
Aaltodoc publication archive
Aalto University School of Business Master's Theses are now in the Aaltodoc publication archive (Aalto University institutional repository)
School of Business | Department of Accounting | Business Law | 2012
Thesis number: 12841
Sijoituspalveluyrityksen vastuu ja väärinkäytökset asiakassuhteessa ei-ammattimaiseen sijoittajaan nähden
Author: Riisla, Ossian
Title: Sijoituspalveluyrityksen vastuu ja väärinkäytökset asiakassuhteessa ei-ammattimaiseen sijoittajaan nähden
Year: 2012  Language: fin
Department: Department of Accounting
Academic subject: Business Law
Index terms: yritysjuridiikka; business law; sijoitukset; investments; palvelut; service; vastuu; responsibility; asiakkaat; customers; lainsäädäntö; legislation
Pages: 73
Full text:
» hse_ethesis_12841.pdf pdf  size:533 KB (545408)
Key terms: sijoituspalveluyritys; vastuu; väärinkäytökset; ei-ammattimainen sijoittaja; lainsäädäntö
Abstract:
Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella suomalaisten sijoituspalveluyritysten vastuuta ja väärinkäytöksiä asiakassuhteessa ei-ammattimaiseen sijoittajaan nähden. Tässä tutkimuksessa esitellään vastuun kolmijakoinen rakenne ja kuinka sen eri osa-alueet: sijoituspalveluyritys, lainsäädäntö ja asiakkaat muodostavat yhdessä markkinakentän jonka kaikkia osapuolia tulee koskea sama vastuu.

Ensimmäisessä varsinaisessa luvussa (luku 2.) käsittelen sijoituspalvelua ja mitä sillä tarkalleen halutaan ymmärtää. Tutkin sijoituspalveluyritystä yleisellä tasolla, lainsäädäntöä ja minkälaisia sijoituspalveluyritysten markkinakehitys on ollut ja mihin ollaan nyt tultu. Käyn läpi myös sijoituspalvelutoimiluvanvaraisen yrityksen toimilupaan oikeuttavia vaatimuksia.

Seuraavassa luvussa esittelen kaksi suomalaista sijoituspalveluyritystä, joissa olen itse työskennellyt ja joihin tulen viittaamaan käydessäni myöhemmissä asiayhteyksissä konkreettisia esimerkkejä läpi. Toinen on sijoituspalvelutoimiluvanvarainen yritys ja toinen ei ole. Yritysten toimintatapaa ja tuotetarjontaa käyn tarkemmin läpi, jotta lukijalle muodostuu kokonaiskuva minkälaisista sijoituspalveluyrityksistä ja asiakaskunnasta on empiiriseen todistusaineistoon nähden kyse. Samassa esittelen ei-sijoituspalvelutoimiluvanvaraisia sijoituspalveluyrityksiä ja niiden määrittelyä.

Luvussa 4. keskityn tutkielman pääteemaan eli vastuuseen. Käsittelen vastuuta tässä luvussa niin lainsäädännöllisten normien pohjalta kuin muutamien konkreettisten esimerkkitapauksia hyväksikäyttäen. Keskityn muun muassa tulospalkkauksen ongelmallisuuteen sijoituspalvelussa sekä sijoituspalvelusopimuksen vastuulliseen rakentumiseen. Tämä luku kaiken kaikkiaan kattaa tutkimukseni sijoituspalveluyrityksen vastuu-alueista ja niiden ongelmakohdista.

Viides ja viimeinen luku ennen lopputiivistelmää käsittelee edellisessä luvussa läpikäydyn sijoituspalveluyrityksen vastuun noudattamisen ja valvonnan. Miten se on käytännössä hoidettu ja tutustutan lukijan seuraamusjärjestelmiin.
Electronic publications are subject to copyright. The publications can be read freely and printed for personal use. Use for commercial purposes is forbidden.