Kauppakorkeakoulun julkaisuportaali
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun gradujen tiedot nyt Aaltodocissa: Aaltodoc-julkaisuarkisto
Kauppakorkeakoulu | Laskentatoimen laitos | Yritysjuridiikka | 2012
Tutkielman numero: 12841
Sijoituspalveluyrityksen vastuu ja väärinkäytökset asiakassuhteessa ei-ammattimaiseen sijoittajaan nähden
Tekijä: Riisla, Ossian
Otsikko: Sijoituspalveluyrityksen vastuu ja väärinkäytökset asiakassuhteessa ei-ammattimaiseen sijoittajaan nähden
Vuosi: 2012  Kieli: fin
Laitos: Laskentatoimen laitos
Aine: Yritysjuridiikka
Asiasanat: yritysjuridiikka; business law; sijoitukset; investments; palvelut; service; vastuu; responsibility; asiakkaat; customers; lainsäädäntö; legislation
Sivumäärä: 73
Kokoteksti:
» hse_ethesis_12841.pdf pdf  koko: 533 KB (545408)
Avainsanat: sijoituspalveluyritys; vastuu; väärinkäytökset; ei-ammattimainen sijoittaja; lainsäädäntö
Tiivistelmä:
Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella suomalaisten sijoituspalveluyritysten vastuuta ja väärinkäytöksiä asiakassuhteessa ei-ammattimaiseen sijoittajaan nähden. Tässä tutkimuksessa esitellään vastuun kolmijakoinen rakenne ja kuinka sen eri osa-alueet: sijoituspalveluyritys, lainsäädäntö ja asiakkaat muodostavat yhdessä markkinakentän jonka kaikkia osapuolia tulee koskea sama vastuu.

Ensimmäisessä varsinaisessa luvussa (luku 2.) käsittelen sijoituspalvelua ja mitä sillä tarkalleen halutaan ymmärtää. Tutkin sijoituspalveluyritystä yleisellä tasolla, lainsäädäntöä ja minkälaisia sijoituspalveluyritysten markkinakehitys on ollut ja mihin ollaan nyt tultu. Käyn läpi myös sijoituspalvelutoimiluvanvaraisen yrityksen toimilupaan oikeuttavia vaatimuksia.

Seuraavassa luvussa esittelen kaksi suomalaista sijoituspalveluyritystä, joissa olen itse työskennellyt ja joihin tulen viittaamaan käydessäni myöhemmissä asiayhteyksissä konkreettisia esimerkkejä läpi. Toinen on sijoituspalvelutoimiluvanvarainen yritys ja toinen ei ole. Yritysten toimintatapaa ja tuotetarjontaa käyn tarkemmin läpi, jotta lukijalle muodostuu kokonaiskuva minkälaisista sijoituspalveluyrityksistä ja asiakaskunnasta on empiiriseen todistusaineistoon nähden kyse. Samassa esittelen ei-sijoituspalvelutoimiluvanvaraisia sijoituspalveluyrityksiä ja niiden määrittelyä.

Luvussa 4. keskityn tutkielman pääteemaan eli vastuuseen. Käsittelen vastuuta tässä luvussa niin lainsäädännöllisten normien pohjalta kuin muutamien konkreettisten esimerkkitapauksia hyväksikäyttäen. Keskityn muun muassa tulospalkkauksen ongelmallisuuteen sijoituspalvelussa sekä sijoituspalvelusopimuksen vastuulliseen rakentumiseen. Tämä luku kaiken kaikkiaan kattaa tutkimukseni sijoituspalveluyrityksen vastuu-alueista ja niiden ongelmakohdista.

Viides ja viimeinen luku ennen lopputiivistelmää käsittelee edellisessä luvussa läpikäydyn sijoituspalveluyrityksen vastuun noudattamisen ja valvonnan. Miten se on käytännössä hoidettu ja tutustutan lukijan seuraamusjärjestelmiin.
Verkkojulkaisut ovat tekijänoikeuden alaista aineistoa. Teokset ovat vapaasti luettavissa ja tulostettavissa henkilökohtaista käyttöä varten. Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.