Kauppakorkeakoulun julkaisuportaali
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun gradujen tiedot nyt Aaltodocissa: Aaltodoc-julkaisuarkisto
Kauppakorkeakoulu | Taloustieteen laitos | Kansantaloustiede | 2011
Tutkielman numero: 12636
Valtion omistukset valtionyhtiöissä ja niiden vaikutus valtion joukkovelkakirjalainan hintaan
Tekijä: Jaatinen, Joona
Otsikko: Valtion omistukset valtionyhtiöissä ja niiden vaikutus valtion joukkovelkakirjalainan hintaan
Vuosi: 2011  Kieli: fin
Laitos: Taloustieteen laitos
Aine: Kansantaloustiede
Asiasanat: kansantaloustiede; economics; valtionyritykset; state-owned companies; omistus; ownership; joukkovelkakirjat; bonds and debentures
Sivumäärä: 68
Kokoteksti:
» hse_ethesis_12636.pdf pdf  koko: 972 KB (994805)
Avainsanat: joukkovelkakirjalaina, korkoero, valtionyhtiö, DCF, arvonmääritys
Tiivistelmä:
Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, onko valtion omistusten määrällä vaikutusta valtion joukkovelkakirjalainasta maksettavaan hintaan. Tutkielma käsittää neljä taloudelliselta merkittävyydeltään samankaltaista valtiota: Suomen, Irlannin, Belgian ja Itävallan. Valtioiden omistukset on rajattu käsittämään omistukset valtionyhtiöissä.

Valtionyhtiöiden taloudellinen informaatio on poimittu yhtiöiden tilinpäätöksistä. Omistusten arvon selvittämiseksi tutkielmassa on käytetty DCF-arvonmääritysmallia listaamattomien yhtiöiden osalta. Valtion omistusten ja joukkovelkakirjalainojen hinnan välinen korrelaatio on pyritty selvittämään OLS-menetelmää käyttäen.

Tutkielma osoittaa, että valtion omistusten huomioiminen selittää paremmin joukkovelkakirjalainojen korkoerojen muutoksia kuin pelkkä velan määrä. Erityisesti Suomen ja Itävallan kohdalla valtion omistusten huomioiminen parantaa joukkovelkakirjalainojen hintakehityksen mallintamisen tarkkuutta.
Verkkojulkaisut ovat tekijänoikeuden alaista aineistoa. Teokset ovat vapaasti luettavissa ja tulostettavissa henkilökohtaista käyttöä varten. Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.