Kauppakorkeakoulun julkaisuportaali
Tätä sivustoa ei enää päivitetä. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun gradujen tiedot on Aaltodocissa: Aaltodoc-julkaisuarkisto
Kauppakorkeakoulu | Johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan laitos | Organisaatiot ja johtaminen | 2011
Tutkielman numero: 12681
"EHKÄ TOIMII, EHKÄ EI" - näkökulmia pientalorakentajan ekotehokkaan lämmitysjärjestelmän valintaan
Tekijä: Lahti, Essi
Otsikko: "EHKÄ TOIMII, EHKÄ EI" - näkökulmia pientalorakentajan ekotehokkaan lämmitysjärjestelmän valintaan
Vuosi: 2011  Kieli: fin
Laitos: Johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan laitos
Aine: Organisaatiot ja johtaminen
Asiasanat: johtaminen; management; organisaatio; organization; asunnot; apartments; kiinteistöt; real estates; rakennustoiminta; building construction; energiatalous; energy economy; lämmitys; central heating; ekologia; ecology; kestävä kehitys; sustainable development
Sivumäärä: 62
Kokoteksti:
» hse_ethesis_12681.pdf pdf  koko: 2 MB (1098937)
Avainsanat: ekotehokas lämmitysjärjestelmä; lämmitysvalintaprosessi; pientalorakentaja; Kokkola; rakentajan kokemukset
Tiivistelmä:
Tutkielman tavoitteet

Tutkielman tavoitteena on pyrkiä selvittämään, minkälaisena ekotehokkaan lämmitysmuodon valinta näyttäytyy pientalorakentajalle sekä miten lämmitysvalintaa tulisi rakentajan näkökulmasta tukea. Tutkielman keskiössä ovat kolmen kokkolalaisen pientalorakentajan kokemukset ympäristömyötäisen lämmitysmuodon valintaprosessista.

Tutkielman toteutus

Tutkielman teoreettinen osa käsittelee pientalojen lämmitysmuotoja, lämmitysvalintaprosessia sekä lämmitysvalintaan vaikuttavia tekijöitä. Tutkimus on toteutettu usean tapauksen tapaustutkimuksena. Empiirinen osuus on lähestymistavaltaan laadullinen ja tapausaineistoa on kerätty puolistrukturoiduin haastatteluin pientalorakentajilta sekä muilta rakennusprosessissa mukana olevilta rakennusalan ammattilaisilta. Tutkimusaineistona on lisäksi käytetty aiempaa tutkimusta, alan lehtiä sekä tiedotusvälineiden uutisointia.

Tutkimustulokset

Aiempien tutkimusten tuloksia myötäillen tutkielman pientalorakentajat kokivat lämmitysvalinnan hankalaksi ja joutuvat tekemään valinnat puutteellisen tiedonsaannin varjossa. Kuitenkin rakentajat pitivät lämmitysvalintaa tärkeänä rakennusprosessin osana ja olivat panostaneet tiedonhankintaan. Luotettavan yhteen kootun tiedon puutuessa tärkeimmiksi tietolähteiksi nousivat tuttujen ja rakennusammattilasten kokemukset. Tietoa haettiin lisäksi Internetin keskustelupalstoilta ja laitemyyjiltä, mutta lähteistä saatuun informaatioon suhtauduttiin varauksella. Rakennusprojektissa mukana olleilta tahoilta he eivät juurikaan saaneet tietoa lämmitysmuodoista. Valitsemansa lämmitysmuodon ympäristöeduista ja/tai taloudellisista hyödyistä motivoituneet rakentaja toivoivat lisää muiden käyttäjien kokemuksia valinnan tukemiseen sekä Internet-palveluiden kehittämistä.
Verkkojulkaisut ovat tekijänoikeuden alaista aineistoa. Teokset ovat vapaasti luettavissa ja tulostettavissa henkilökohtaista käyttöä varten. Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.